Bosch Kötélugró Klub

2019.06.07. 11:30

Harmincadik születésnapját ünnepli a maklári kötélugróklub

Tíz egyesület százötven indulója versenyzett nemrégiben Egerben a Maklári Bosch Kötélugró Klub által szervezett Bosch mesterek tornája, chinese wheel és demóversenyen. A jövő héten pedig születésnapi gálán jönnek össze a Gárdonyi Géza Színházban.

Guti Rita

- Nagyon izgalmas, hihetetlenül sikeres viadalon vagyunk túl – összegezte Apostol-Kovács Judit, a klub elnöke, a csapat edzője. Édesanyjával, a klubot alapító Kovácsné Farkas Zsuzsával pedig a kezdetekről, arról beszéltünk, mit is ünnepelnek június 12-én az egri színházban. Mit jelent ma a maklári kötélugrókhoz tartozni versenyzőként, mit jelent edzőként, s miért is emlegetik őket otthon úgy maklárikum?

A hetedszer rendezett viadalon a maklári egyesület volt a legnépesebb és egyben a legsikeresebb is. Chinese Wheel kategóriában mindhárom korcsoportban állt a dobogó valamelyik fokán maklári versenyző. Így a legfiatalabbaknál Magyar Sára és Prokaj Boglárka első, őket másodikként Csete Boglárka és Markovits Lili követte, a II. korcsoportban Kövesdi Emília és Berta Kincső második lett, a harmadikban pedig Bauer Ákos és Kurtán Adél lett bronzérmes.

A kis demó versenyszámnál mind a három korcsoportban az MBKK hozta el az első helyet. Az első korcsoportban a Hős6os csapat: Csete Boglárka, Markovtis Lili, Magyar Sára, Porkaj Bogi, Kovács Benedek és Patvaros Enikő, a másodikban a Girls on Fire csapat: Kövesdi Emília, Fülöp Molli, Horváth Anna, Szegedi Míra és Berta Kincső. Ugyanitt 2. helyezett a Rémes4S csapat: Nagy Emma, Petrény Lili, Kovács Olga és Tarjányi Csenge. A harmadik korcsoportban korcsoport kis demó versenyét az All IN csapat nyerte: Bauer Ákos, Kurtán Adél, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra és Darvai Júlia.

A maklári csapat, a szurkolók, a támogatók a legutóbbi egri versenyen Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A nagy demó versenyszámban egy ezüst-­­érem­nek örült a csapatunk amelynek tagjai Zelei Diána, Zelei Dorottya, Bozsik Regina, Hanuszik Lilla, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura, Darvai Júlia, Bauer Ákos, Kurtán Adél, Kovács Réka és Krattinger Eszter voltak – tette hozzá az edző.

A mesterek tornája is tartogatott örömet a makláriaknak, hiszen a 15 év feletti egyéni versenyben ismét megvédte nagymester címét Bánhegyi Flóra, aki jelenleg a kötélugrás sportág Európa-­bajnoka. Kiegyensúlyozott, profi versenyzéssel hagyta maga mögött a mezőny többi indulóját, amely fantasztikus előjel, hiszen két hónap múlva Európával szemben is pályára áll, hogy az Eb-címét megvédje.

Ugyanebben a versenyben a versenyszámonkénti összesítés után a harminc másodperces gyorsaságiban első helyen Hanuszik Éva, másodikon Bánhegyi Flóra végzett. A három­perces gyorsasági számban aranyérmet Bánhegyi Flóra, ezüstöt pedig az ugyancsak az Eb-re készülő nővére Bánhegyi Hanna szerzett. A szabadon választott gyakorlatok során a harmadik helyen végzett Bánhegyi Flóra.

Folyamatosan topon vannak tehát a maklári ugrókötelesek, ám ezt nem egyetlen pillanat alatt, hanem hosszú évek kemény munkájával érték el. S ebben, a mostani edző, klubelnök Apostol-Kovács Judit mellett – aki maga is szép nemzetközi eredmények birtokosa – oroszlánrészt vállalt az alapító, Judit édesanyja, Kovácsné Farkas Zsuzsa.

– Sokszor elmondtam már, de hát igaz: a kezdetet nevezhetjük akár banálisnak is – idézte fel a harminc évvel ezelőtti napot Zsuzsa. – A konyhában főztem, amikor az akkor körülbelül ötéves Juca befutott, hogy látnom kell, amit a tévében látott. Amerikai kötélugrók bemutatójának utolsó pillanataira értem csak be, s épp fel tudtam firkantani Ferenczy Csaba telefonszámát, aki akkor már Pécsen dolgozott ugróköteles gyerekekkel. Elmentem hozzájuk, három napot töltöttem el ott, s hazajőve eldöntöttük, Makláron is elkezdjük az ugrókötelezést. 1989-et írtunk, akkor adták át az iskola tornatermét. Amikor elkezdtük, mi voltunk szerintem a negyedik klub az országban. Ma van már legalább harminc.

Három évvel később vettek részt a maklári gyerekek az első versenyükön Budapesten, úgy, hogy eredetileg nézőnek mentek csak, de bevállalták. Innentől pedig nem volt megállás, 1994-ben már az első nemzetközi versenyükre utaztak Amerikába. – Sorolhatnám a világ- és Európa-bajnoki címeket, de sokkal többet jelent az az érzés, hogy ma már számolni kell velünk. Mutatja ezt a legutóbbi verseny is, meg az is, hogy az Európa-bajnokságra most is mi visszük a címvédésre aspirálót. Jó érzés őket a dobogón látni, és még ennél is jobb érzés, hogy ma már büszkeség a klubhoz tartozónak lenni. Jó érzés, hogy csapatban, és egyéniben is vannak világ- és Európa-­bajnokok, akik a maklári klub hírnevét is öregbítették ennek megszerzésével.

A június 12-re a Gárdonyi Géza Színházba tervezett gála előtti beszélgetés persze nem múlhat el anélkül, hogy a település, Maklár ­korábbi, sajnos már elhunyt polgármesterét, Havasi Lászlót ne emlegetnénk. Az önkormányzat ma is maximálisan támogatja a csapatot, de így volt ez már Havasi László idejében is. Annyira büszke volt az eredményekre, hogy többször úgy emlegette a maklári kötélugrócsapatot, mint igazi maklárikumot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában