Kedvezőtlen hírek

2019.04.20. 15:30

Hatvani Bosch: nem leépítés, létszámmozgás?

Kedvezőtlen hírek érkeznek mostanában a Bosch háza tájáról. Az egyik, hogy a cégnél jelentős létszámleépítés zajlik, a másik pedig, hogy a szakszervezettel kötött megállapodástól eltérően foglalkoztatják a munkavállalókat. Mindkét fél álláspontját közöljük.

Tari Ottó

Fiatalok a Bosch tréningközpontjában. A képzést kiemelten kezelte a cég. Képünk archív felvétel

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Több Bosch-dolgozó kereste meg lapunkat azzal, hogy a cégnél jelentős létszámleépítés történik ezekben a napokban. Különféle számok láttak napvilágot, a legtöbben csaknem félezres elbocsátásról számoltak be. Azt mondták, értesülésük szerint összesen csaknem négyszáznyolcvan munkavállalótól köszönnek el, akiknek a felével már közölték is, hogy nem tartanak igényt rájuk. A döntés oka állítólag az, hogy az egyik ázsiai ország visszalépett a megrendelések egy részétől.

Közlemény számok nélkül

Pánikról egyelőre nincs szó, bár az érintettek – legalábbis, akikkel sikerült szót váltanunk – kényelmetlenül érzik magukat. A leépítésről szóló információkat továbbítottuk a cég illetékeseinek, s rövid időn belül megérkezett erre a válasz is, mégpedig közlemény formájában, amit Somogyi András, a magyarországi Bosch-csoport HR-igazgatója jegyez. Ezek szerint – szó szerint idézzük – „a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. a Bosch csoport gépjármű-elektronika részlegének legnagyobb gyártó központja a világon. Az idei év első negyedévében az üzletmenethez és a szezonalitáshoz kapcsolható létszámmozgás a szokásos mértéket nem haladja meg.”

Fiatalok a Bosch tréningközpontjában. A képzést kiemelten kezelte a cég. Képünk archív felvétel
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Ki dolgozik nagyszombaton?

A fentiekkel egyidejűleg az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) az elnök, Janik Tamás aláírásával bejegyzést tett közzé egy közösségi portálon. Ez az érdekképviseleti szerv harcolt ki februárban jelentős kedvezményeket a dolgozóknak. Most az elnök azt írja, a cég nem teljesíti vállalásait, hiába állapodtak meg, hogy legyen termelésmentes munkanap nagyszombat, szenteste és szilveszter. Szerinte az e napokon elrendelt munkavégzésért a kellő ellentételezés az lenne, ha az önkéntes alapon, a szakszervezetnél jelentkező, csak a jelzett napokra munkát vállalók tízszeres alapbért kapnának. Ám a munkaadó – szavaival – szánalmas háromszoros bért ajánl fel. „A munkáltató hazardírozni fog, mi ellen kell, hogy álljunk!” – áll a szakszervezeti vezető kiáltványában.

Döntést később hoznak?

Erről is megkérdeztük a Bosch hivatalos álláspontját, s ezt a választ kaptuk: „A globális megrendelői igények bizonyos időszakokban intenzívebb termelést követelnek meg a gyártól, ami szükségessé teheti a szokásos munkarendtől eltérő munkavégzést a munkavállalók egy szűk köre, illetve a gyár egyes speciális részlegei esetében. A Bosch a jogszabályi keretek maradéktalan betartása mellett és kizárólag önkéntes jelentkezés alapján szervezi ezeket. A cég nagyra értékeli a munkatársak rendelkezésre állását, amelyért mindenkor az alapbért lényegesen meghaladó mértékű bérkompenzációt biztosít. Jelenleg a húsvétot megelőző szombati napra néhány gyártósor esetén felmerült ennek lehetősége, de erről csak az önkéntes jelentkezések száma alapján, később születik döntés.”

A fejleményekről a közel­jövőben tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában