Best of 2018

2018.12.29. 07:00

Hatvani bűzhelyzet: másodfokon megsemmisítették a Hunviron elleni határozatokat

A másodfokú hatóság minden olyan, a Hunviron Kft. elleni határozatot megsemmisített, ami fellebbviteli fórum elé került.

HEOL

A hatóságok több alkalommal vizsgálódtak és méréseket is végeztek a cég telephelyén, illetve annak környékén Fotó: Albert Péter

Portálunkon kora ősszel számoltunk be arról, hogy az első fokon eljáró egri környezetvédelmi hatóság visszavonta azon határozatát, amellyel megszüntette a Hunviron Kft. telephelyén kezelt anyagok beszállítására vonatkozó, felfüggesztésről szóló határozatát, azaz folytathatják a munkát.

A cég több száz ponton vett mintát, a laboratóriumi vizsgálati eredmények azt igazolták, hogy a talajban nincs szennyeződés. Megállapították: a talajvizet megfigyelő kutakban sem mutatható ki szennyeződés. A Hunviron Kft. rendőrségi feljelentést tett környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A hatóságok több alkalommal vizsgálódtak és méréseket is végeztek a cég telephelyén, illetve annak környékén Fotó: Albert Péter

A Hunviron Kft. a fentiek után minden olyan elsőfokú döntést megfellebbezett, amelyek hátrányosan érintették a cég tevékenységét. Az elsőfokú határozatok álláspontjuk szerint jogszabálysértőek és szakmailag is kifogásolhatók voltak, s a másodfokon eljáró hatóság valamennyi esetben a Hunviron Kft.-nek adott igazat: megsemmisítette az elsőfokú határozatokat – számoltunk be róla novemberben.

A Hunviron Kft. saját költségére akkreditált laboratóriummal – a hatóság által meghatározott helyen és időben – olfaktometriás szagmérést és modellezést is végeztetett, amely igazolta, hogy a telepen érezhető szaghatás nem érint lakott területet. Ilyen vizsgálattal tudomásuk szerint egyetlen másik környékbeli cég sem rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában