Egererdő

2020.02.19. 10:02

Hazatérhetett a Mátra felújított gőzöse, Gyöngyi

Gyöngyi első futását csütörtökre tervezik a Gyöngyös-Mátrafüred vonalon.

Heol

Úton hazafelé Gyöngyi

Forrás: Egererdő Zrt.

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével – tájékoztatta a Heolt Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője. Mint megtudtuk, elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Kovács László, az Egererdő Zrt. Vasútüzemének vezetője elmondta, hogy a gördülőállomány felújítása összesen 13 járművet érintett (1 gőzmozdony, 3 MK 48-as dízelmozdony, 5 BAX zárt kocsi, 3 nyitott kocsi, 1 nosztalgia kocsi). A környékbeli lakosok 2019-ben többször láthatták, hogy a Mátravasút telephelyéről, felújításra váró vasúti járműveket szállítottak el teherautóval, ahová pár hónap után megújulva tértek vissza.

Úton hazafelé Gyöngyi Fotó: Egererdő Zrt.

A leghosszadalmasabb felújításon Gyöngyi gőzös esett át. A debreceni mozdonydoktornál pihenő öreg hölgy kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is teljesen megújult, így kedden hazatérhetett Gyöngyösre. Nagy érdeklődés követi Gyöngyi első futását is, melyről Kovács László elárulta, hogy csütörtökre tervezik a Gyöngyös-Mátrafüred vonalon. Mivel a felújítási munkák terv szerint haladnak, így a projektzáró ünnepséget 2020. március 19-re tervezi az erdőgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában