Bélapátfalva

2018.01.17. 13:42

Helyben tanulhatnak meg úszni a gyerekek

Átadták az elkészült tanuszodát Bélapátfalván. Az uszoda tavaly őszre készült el, azóta a terheléses próbaüzem zajlott.

T. B.

A köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program keretében épült létesítményről 2014 tavaszán született döntés, majd az épület alapkövét 2016 tavaszán tették le.

Az építkezés 328 millió forintba került, ebből egy hatpályás, huszonöt méteres, állítható mélységű nagy medence, illetve egy tanmedence készült, valamint öltözők és egyéb helyiségek kaptak még helyet az épületben. Az uszoda üzemeltetését a Nemzeti Sportközpontok látja majd el. Az intézmény fogadja a helyi és környékbeli óvodásokat és iskolákat, de délután és este felnőttek is igénybe vehetik itt a szolgáltatásokat.

A tanuszoda kedd délelőtti ünnepélyes átadásán a mónosbéli gyermekotthon lakói, bélapátfalvi iskolások és a balettcsoport növendékei adtak műsort.

A gyermekek táncos műsorral köszönték meg a szép létesítményt Fotó: Gál Gábor

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében egyebek között hangsúlyozta, az egészséges és sportos környezet kialakítása jó befektetés, Bélapátfalván is beindulhat az úszóélet, s akár tehetségek is kikerülhetnek a környékről. A néhány éve indult állami programmal – amelyben tantermeket és tornatermeket is létesítenek – a tanulás és a mindennapos testnevelés körülményeit igyekeznek javítani.

Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere örömét fejezte ki, hogy birtokba vehetik a tanuszodát. Szülőként tudja, hogy a mostani diákoknak van igényük a sportra, s meg kell találni az egyensúlyt a mozgás és a tanulás között. Mint mondta, az épületet nagyon sokan megdicsérték, mert nagyon szép lett. Szerinte a tanuszoda a város közösségi életét is felpezsdíti majd.

Horváth László országgyűlési képviselő felelevenített egy 2001-es balatoni nyaralást, amelyet bélapátfalvi gyerekeknek szerveztek. Sokan akkor látták először a nagy tavat, és kiderült, hogy a többség nem is tud úszni. Ki tudja, hány úszótehetség nem tudott megmutatkozni, mert nem volt meg rá a lehetősége. Vidéken felnőni szép, de bizonyos hátrányokkal is jár. Közelíteni kell tehát a lehetőségeket a városi emberekéhez. Mint mondta, a mindennapos testnevelés bevezetése döcögősen indult és önerőből kellett megteremteni a feltételeit. A bélapátfalvi iskola viszont nyert európai uniós támogatást, és hamarosan megújul a tornaterme és a sportudvara is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában