Hallgassa élőben!
2020. 11. 29. 13:12 | [email protected]
A hit, a remény, a szeretet és az öröm hiányában sivár az életünk.

Vasárnap kezdődik az advent időszaka. Közeledik a karácsony. Kigyúlnak az ünnepi fények, megkezdődik az ajándékok vásárlása. Mert a karácsony a szeretet ünnepe, amelyen meglepjük szeretteinket. Gyerekkoromban alig vártam a napot. Titokban kikutattam otthon a szekrények mélyét, hogy mit kapok a gyertyagyújtás, a csillagszórók tűzijátéka, az ünnepi vacsora mellé a fenyő alá. Mert akkor hivatalosan fenyőünnep volt a karácsony.

Abban nem tévedtem gyerekkoromban sem, hogy vártam a karácsonyt. Az advent valóban a várakozás időszaka. A szó maga is ezt jelenti, a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik. Jézus születésére vár a világ, a szeretet érkezésére. Az advent egyetemes keresztény ünnep.

Nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy az ünnepkör szimbolikájával bárki azonosulni tudjon.

Az adventi koszorú négy gyertyája azokat a fogalmakat jelképezi mindnyájunknak, melyek nélkül nincs lelki értelemben vett élet. A hit, a remény, a szeretet és az öröm hiányában sivár az életünk. Ezek az érzések azonban nehezen élhetők át a magunkra kényszerített mindennapi rohanásban. Ezért az advent az elcsendesedés időszaka is. A veszélyhelyzet is segít abban, hogy magunkban vagy szűk családi körben átélhessük ezeket az érzéseket.

Szeretteink számára szebb ajándékot nem találhatunk ki, mint amikor hitben, reményben, szeretetben és örömben megerősödött önmagunkat adjuk nekik karácsony estéjén.

Címkék

Hozzászólások