Ne halogasd az időt, ha pihenned kell!

Van az úgy, hogy egy szép napon az ember arra ébred: már-már elfelejtett élni. Kicsusszan a keze közül minden fontos dolog, amiről azt hitte, jó gazdája volt. Ilyenkor fáradtan visszanéz, s felteszi a kérdést: mi értelme volt a pihenés nélküli robotnak, áldozatnak? Tükörbe pillant, s úgy érzi: semmi.

Az ilyen helyzetekben, ha tetszik, ha nem, meg kell állni és szembenézni a hajsza miatti mulasztásinkkal, az elszalasztott pillanatokkal. A kérdés: vajon mit tehetünk a válságos időszakban? A legtanácsosabb csöndet kérni magunknak, és időt hagyni a gyógyulásra, megoldást keresni a szőnyeg alá sepert gondjainkra. Idő kell a vigaszra, az ­esélyre, hogy egy nap újra képesek legyünk továbblépni.

Szerencsés ember az, akinek a barátai, a rokonai megértik és segítik a bajban lévőt, nagy szeretettel táplálják benne a hitet, hogy semmi nem volt hiába. Szerencsés az is, akinek kertje van, ahol napról napra gyomlálhat, hogy elegendő fényt és teret kapjanak a virágai, gyümölcsfái, palántái. Szerencsés, mert e ­gyógyító, teremtő folyamatnak részese és alakítója, egyben csodálója lehet.

Van az úgy, hogy elfárad az ember. Ilyenkor, ha nehéz is, muszáj kiszakadni a napi rutinból, addig, amíg nem késő. Vakáció kezdődik, a pihenés, feltöltődés hónapjai. Ne halogasd hát az időt, amikor igazán pihenned kell! Állj meg! Utazz! ­Olvass! Hallgass jó zenét! Kertészkedj! A munka megvár.

Címkék

Hozzászólások