Önkéntesség

2019.02.27. 11:30

Hennával szépültek a betegek a Remény és Szépség napján

Pár órára megfeledkezhettek a betegségről, s kényeztethették a lelküket a daganatos betegek a Remény és Szépség napján.

Szabó Katalin

Önkéntes hennafestők rajzoltak ajándék indás-virágos díszeket a Manooka Kávézóban rendezett ingyenes programon a jelentkezőknek múlt pénteken. A rendezvényt először tartották meg a megyeszékhelyen, a Regionális Egészségügyért Alapítvány (REGEA) szervezésében, s a kávéházzal együttműködésben – mondta a Heolnak Judit, aki szervező, s érintett is egyben.

– A Remény és Szépség napját több mint három éve rendezik meg Soós Krisztina üzletasszony, hennafestő szervezésében országszerte. Ilyenkor a betegeknek hennát festenek, ami nemcsak ajándék, de egyúttal nagy öröm is – fogalmazott.

Kiemelte, a Fodorné Vincze Anna pszichológus által vezetett Simonton-tréning-csoportok – amely arra alapoz, hogy a gondolatnak teremtő ereje van – tagjainak szervezték ezt az eseményt. A programot hazánkban több városban, egyebek mellett Miskolcon, Pécsen, a fővárosban és Székesfehérváron is évek óta megrendezik.

– Velem közel hat éve közölték a diagnózist, jelenleg gyógyult vagyok. Akkor találtam rá Fodorné Vincze Annára, aki a Simonton-tréninget tartja. Ez egy csoportos foglalkozás, amely pszichológiai megoldásokat nyújt betegeknek, beindítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Egy gyógyító sorstársközösséget alkotunk, segítjük egymást, de nem azzal, hogy tanácsokat adunk. Ha találkozunk, akkor a betegségről esik a legkevesebb szó, jókedvűek vagyunk, sokat nevetünk, s félszavakból is megértjük egymást – mondta Judit.

A hennával készült alkotások akár két-három hétig is fennmaradhatnak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, Egerben a Mentálhigiénés Csoportban van foglalkozás, az előadásokat pedig a Szent Hedvig Kollégiumban vagy a városháza üvegtermében tartják. Klubfoglalkozásaikat ezentúl kéthetente hétfőnként rendezik meg a kávézóban, ahol lesz pszichológiai társas- vagy kártyajáték is. Erre bárki jöhet, daganatos beteg vagy hozzátartozó. Felidézte, minden októberben elmennek életmódtáborba, amelynek mindig van valamilyen tematikája.

– Ajánlom daganatos, s egyéb krónikus – Crohn-betegség, sclerosis multi­plex, tüdőfibrózis – betegeknek. Aki szeretne csatlakozni, az a REGEA alapítványnál, illetve Facebookon is megteheti. Fontos, hogy ne féljenek az emberek segítséget kérni. Ne felejtsék el, hogy amikor kiderül a diagnózis, s túl vannak az első sokkon, a család sem bír el mindent, rájuk is kell gondolni. Ha lelki segítséget kérnek, akkor nem az lesz otthon a központi téma. Viszont a csoportban sem e körül forog minden – hívta fel a figyelmet.

Krízis után is lehet valaki szép

Hanna rendszeresen készít rajzokat a Remény és Szépség napján. Megtudtuk, a henna egy ideiglenes testfestésre használt természetes, növényi alapú anyag.

– Mintegy négy-öt éve készítek daganatos betegeknek hennát, eddig főként budapesti rendezvényeken. Ezek általában jó hangulatú, vidám események, amelyek feltöltődést jelentenek. Előfordult már olyan is, amikor egy hölgy masztektómia után a sebhelyére kért alkotást vagy a fejre hennakoronát – mesélte. Hangsúlyozta, mindenkinek előrelépés megtalálni azt a módot, amiben szép lehet, miután átélt egy krízist.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában