Visszaigénylés

2019.04.12. 14:00

Hétszáz betegség érintettjeinek jár az adókedvezmény

Idén jelentősen bővült azoknak a tartós egészségügyi problémáknak a köre, amelyek után a dolgozók a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget – idén 7450 forintot – igényelhetnek vissza havonta a személyi jövedelemadójukból, a kedvezményt azonban egy összegben is kérhetik az szja-bevalláskor.

Molnár Helga

Melanóma szürés

Az erre vonatkozó kormányrendelet 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amelyeknek érintettjei jogosulttá válhatnak az éves szinten 90 ezer forintot jelentő adókedvezményre. Idén január elsejétől ebbe a körbe tartozik az endometriózis, illetve az emlő-, méhnyak-, petefészek-, prosztata- és heredaganat is. A kedvezményezett betegségek közé a ­különböző érzékelési és ­mozgásszervi fogyatékosságok, mentális viselkedészavarok mellett olyan egészségügyi problémák is beletartozhatnak, mint a laktózintolerancia, a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség.

Az adókedvezmény igényléséhez viszont nem elég az ambuláns lap, külön orvosi igazolást kell kérni róla. Ennek mikéntjéről egy egri anyuka, Barbara számolt be portálunknak, aki maga is lisztérzékeny. – Ezt nekem kell kérni, automatikusan nem kapok. Az igazolást kiadhatja szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leletek, ambuláns lapok) alapján a háziorvos is – kezdte, hozzátéve, neki mázlija van, mert doktora jártas a témában, kiveszi a nyomtatványt a fiókjából, kitölti s odaadja. De mint mondta, vannak olyan sorstársai, akiknek nincs ilyen szerencséje. – Van olyan barátnőm, aki maga járt utána, beletartozik-e a kedvezményezett körbe, a papírt is online ­szerezte meg – mesélte. Kitért arra is, meddig érvényes egy ilyen igazolás. – A rendszeres felülvizsgálatot igénylő betegségek esetén csak a következő vizsgálatig szokták kiadni az igazolást. Emiatt évente újat kell kérnem – fejtette ki Barbara.

Vizit a szakorvosnál. Az adókedvezmény igénybe vételéhez külön orvosi igazolást kell kérni Fotó: MW

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy bár a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, a kedvezmény a már korábban is a kedvezménnyel érintett betegségekhez hasonlóan akár öt ­évre visszamenőleg is járhat, amennyiben a problémát ennyivel korábban megállapí­tották.

Az adókedvezményt a munkavállalók vagy havonta kapják meg – ehhez az év első hónapjában adóelőleg-nyilatkozatot kell leadniuk –, vagy az éves adóbevallásukban igényelhetik vissza egy összegben. Kiss József a hír hallatán arról érdeklődve írt levelet a Heolnak, hogy vajon a nyugdíjasokat megilleti-e a kedvezmény. Természetesen rájuk is vonatkozik, de csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában