évforduló

2019.04.01. 17:19

Hetvenöt éve vált Mátraszentimre önállóvá

Ünnepséggel emlékeztek a település születésnapjára.

H. É.

A településen nagy hagyomány van a szlovák kultúrának Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Bár elődeink már az 1700-as évek második felétől ezen a tájon éltek, dolgoztak sokat kellett várniuk az önálló önkormányzatra –mondta Stuller András a település önálló közigazgatási egységgé nyilvánításának hetvenötödik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

A Narád Hotel adott otthont az eseménynek, ahol a polgármester köszöntője után a helyi szlovák asszonykórus lépett fel. A hutáktól a községi önállóságig című előadásban település történelméről beszélt Hajagos József. A történelem tanár az egykor betelepült szlovákokról is szólt.

– Levéltári adatok szerint az itt élő lakosság a Felvidékről szénégetőként, valamint Morvaországból és a csehországi Szudéta-vidékről érkezett. Az utóbbi két helyről főleg üvegfújók jöttek. A betelepülők szlovák és német nyelven beszéltek, ezt pedig a ma is használt vezetéknevek is bizonyítják – emelte ki.

A településen nagy hagyomány van a szlovák kultúrának Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A polgármester elmondta, a mostani ünnepség csak az első lépése volt a megemlékezésnek, hiszen idén az összes rendezvényük az évforduló köré épül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában