egészségügy

2020.01.11. 11:30

Heves megyében is igazságos rendszerben bíznak az orvosok

Nagy vitát gerjesztett a társadalombiztosítási ellátás szabályait szigorító törvénytervezet elfogadása. Bár a módosítás csak júliustól lép életbe, néhány dolgot már most tudni lehet. Az orvos egyet tehet, azt teszi, amire felesküdött.

Barta Katalin

Ha a rendelőben kigyullad a piros lámpa, minden betegnek lépnie kell, hogy rendezze adósságát. Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Tavaly december 11-én fogadta el a parlament a törvénytervezetet, amely szerint a nem rendezett biztosítási jogviszony esetén térítéshez kötnék az egészségügyi ellátást. A törvény értelmében, ha valaki három hónapig nem fizeti az egészségbiztosítási járulékot, – ez tavaly 22.500 forint volt – júliustól kizárólag költségtérítés ellenében kapna orvosi ellátást.

A jövőben szankcionálná a rendszer azokat a külföldi munkát vállalókat is, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak.

Az eddigi gyakorlat tapasztalatairól, illetve az új szabályról portálunk állandó tanácsadóját, dr. Kristofori Györgyöt, Sirok háziorvosát kérdeztük. Érdeklődésünkre elmondta, praxisában is számos alkalommal fordult, fordul elő, hogy a személyes adatok egyeztetésénél kigyullad a piros lámpa, ami azt jelzi, hogy az illető beteg nem fizeti a kötelező járulékot. Ilyenkor az orvosnak kötelező figyelmeztetni a pácienst, hogy rendezze jogviszonyát. – Egy papíralapú nyomtatványt is adunk a betegnek, amelyen az erre vonatkozó szabály, illetve a mulasztással járó következmények olvashatók. A jogviszony-ellenőrzésről minden esetben értesítjük a NAV-ot. Évek óta azt tapasztalom, hogy hiába helyezte kilátásba az adóhatóság a szankciót, azt nem sikerült következetesen alkalmazni, mivel a piros lámpa hónapok elteltével sem változott. Gyakran előfordult az is, hogy a munkavállalót „elfelejtették” bejelenteni.

Ha a rendelőben kigyullad a piros lámpa, minden betegnek lépnie kell, hogy rendezze adósságát. Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Természetesen, bennünket, orvosokat köt az eskü, így minden hozzánk forduló beteget elláttunk, s a jövőben is ezt tesszük. Abban bízom, hogy méltányosan és igazságosan alkalmazzák majd az új szabályokat, ami a beteget nem állítja szembe az orvosaival.

Az egészségbiztosítási járulék összege 2020. január 1-jétől 7710 forint havonta, és azoknak kell fizetnie, akik nem automatikusan biztosítottak, így nem állnak rész- vagy teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonyban, illetve hallgatói jogviszonyuk sem érvényes.

Mentőöv lehet a szegényeknek

Ha a tb-járulékot valaki nem tudja kifizetni havonta, egy kérvény beadását követően egy évre mentesülhet a fizetés alól. A Kormányhivatal honlapján szereplő dokumentumot a járási hivatalnak kell beadni. Erre tavaly az volt jogosult, ahol a családban egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, tehát 34 200 forintot, vagy ha valaki egyedül élt, és jövedelme nem haladta meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, azaz 42 750 forintot. A rászorultság megállapítása esetén hivatalosan tíz napon belül hatósági bizonyítványt kell kiállítani a kérvényező részére, amellyel a jogszabályok szerint igazolt az egészségügyi szolgáltatásra szóló jogosultsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában