álláspiac

2019.04.05. 20:00

Hevesben is nehéz helyzetben vannak az alulképzettek

Az alulképzettség, a kompetenciák hiánya miatt nehéz visszakapaszkodni az álláspiacra. Megyénkben 2021-ig 278 millió forintot fordítanak arra, hogy a munkaerőhiányt jelző vállalkozások és az évek óta álláskereső, munkaképes emberek egymásra találjanak.

Barta Katalin

Épül a járda Kömlőn, már kevesebben szorgoskodnak, mint korábban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap.

Sokat javultak a foglalkoztatási mutatók régiónkban az elmúlt években. Ám országos viszonylatban Heves, Nógrád és Borsod megyében a legmagasabb a közfoglalkoztatottak aránya. Nekik nehezen sikerül a versenyszférában elhelyezkedni. Ennek elsődleges oka az alapvető kompetenciák hiánya, az alulképzettség. Egyebek között e réteg mobilizálására indult el megyénkben egy 278 millió forintos, több évig tartó komplex program, amelynek célja a lehetséges munkavállalók felkutatása, a személyre szabott fejlesztési stratégia kidolgozása, illetve visszasegítésük a munkaerő piacára.

A cégek, vállalkozások folyamatosan hirdetik álláshelyeiket, tehát hatalmas a munkaerőhiány. A másik oldalon viszont sok az olyan inaktív ember, aki hiába keres állást, mivel alacsony iskolai végzettsége miatt nem alkalmas a versenyszférában kínálkozó munkakörökre.

Ez is elhangzott azon a minapi rendezvényen, ahol konkrét adatok fényében láthattunk rá a megyei munkaerőpiaci folyamatokra. Császár ­Attila, a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaerőpiaci Osztályának vezetője előadásában utalt rá, szűkebb hazánk 295 ezer lakosa közül a 15–64 éves korosztály 68 százaléka dolgozik, de ez elmarad az országos foglalkoztatottsági átlagtól. Néhány év alatt mégis jelentősen, 11 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők aránya. Számuk havonta tízezer körül alakul megyei szinten.

Szembetűnő, hogy a megye hét járásában a közfoglalkoztatottak száma is csökkent, kivéve a Hevesi és a Pétervásárai járást, ahol egy év alatt közel harminc százalékkal nőtt az arányuk. Gyöngyösön és Hatvanban az épülő új üzemek az elmúlt években mobilizálták az inaktív álláskeresőket, s e térségben a közfoglalkoztatásból is sokan kerültek át a versenyszférába.

Elgondolkodtató adat, hogy Hevesen és környékén a munkaképes korosztály 25 százaléka, azaz minden negyedik ember álláskereső, Pétervásárán ez 23 százalék. Ez az arány az országos átlaghoz viszonyítva igen magas. Mindez összefügg azzal, hogy egy idén februári felmérés szerint a maximum nyolc általánost végzők aránya az álláskeresők között Hevesben 66 százalék, Pétervásárán pedig 60 százalék felett van.

Épül a járda Kömlőn, már kevesebben szorgoskodnak, mint korábban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap.

Tény, hogy a megyénkben működő vállalkozások egyre nehezebben tudnak megfelelő munkaerőt toborozni, annak ellenére, hogy jelentős munkaerő-tartalék található a rendszerben. A most zajló komplex program célja az inaktív réteget mozgósítsa különböző szolgáltatásokkal.

Az Együtt a munkavállalásért Heves megyében elnevezésű programban a megye hét járásban személyre szabottan foglalkoznak az álláskeresőkkel. Tanácsadással, mentori támogatással, személyiségfejlesztési tréninggel segítik őket visszajutni a munka világába. A tervek szerint 3700 embert vonnak be a programba két év alatt.

Kevesebb a közmunkás Kömlőn is

Jelentősen változott a közfoglalkoztatottak száma a településen az elmúlt évekhez képest. Három-négy évvel korábban több mint háromszáz helybeli vett részt a hagyományos közfoglalkoztatásban – tájékoztatta a Heolt Túró Tamás, Kömlő polgármestere.

– Mostanra ez jelentősen visszaszorult, hiszen megközelítőleg százötven embert érint jelenleg nálunk a közfoglalkoztatás. Ezen belül is az úgynevezett helyi sajátosságokra épülő programban kilencen, a mezőgazdaságban harmincnégyen, a szociális programban negyvenhatan, a hagyományos közfoglalkoztatásban pedig hatvanöten vesznek részt – ismertette a község első embere. Hangsúlyozta, a közfoglalkoztatottak közül rengetegen kikerültek már az álláspiacra, ők jellemzően az építő- és a könnyűiparban tudtak elhelyezkedni. Hozzátette, rengeteg olyan építőipari vállalkozó tevékenykedik, akiknél munkát vállalhattak a jó egészségnek örvendő kömlőiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában