diákmunka

2019.04.15. 11:30

Hevesben is válogatnak a diákok, hogy hol és mennyiért hajlandók dolgozni

Bár még viszonylag messze a tanév vége, a diákmunka-közvetítő irodáknál már egyre többen érdeklődnek ­nyári munka iránt. Megyénkben sincs ez másként, a tanulók igyekeznek mielőbb lecsapni a legjobb lehetőségekre. Megkérdeztük, miből válogathatnak, és azt is, mennyiért.

Süli Kinga

Nyáron a fürdőkben is akad munka a diákoknak. Aki akar, ott is dolgozhat Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az irodánknál már nagy az érdeklődés, nyáron általában megduplázódik a tagjaink száma. Ebben az időszakban több diák tud dolgozni, ami a cégeknek is jó, hiszen ­gyakori, hogy a nyári szabadságolások miatt foglalkoztatnak átmenetileg tanulókat. A legtöbb fiatal adminisztrációs munkát keres, de ezenfelül a sütőiparban, gyorséttermekben, strandokon és fesztiválokon is tudunk munkát biztosítani – mondta el portálunknak Prokaj Mónika. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet egri irodájának vezetője hozzátette, többnyire középiskolások szeretnének dolgozni a nyáron, de vannak tizennyolc év feletti, nagykorú érdeklődőik is.

Nyáron a fürdőkben is akad munka a diákoknak. Aki akar, ott is dolgozhat Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fontos azonban tudni, hogy utóbbi tanulókra más szabályok vonatkoznak. Őket a cégek akár napi tizenkét órában is foglalkoztathatják, és éjszaka is dolgozhatnak. Elmondása szerint partnereik leginkább heti húsz órában alkalmazzák a fiatalokat, de nyáron akár heti negyven órát is lehet dolgozni. Egyre gyakoribb, hogy a munkába állás előtt a cégek valamilyen módon megszűrik a jelentkezőket, például önéletrajz alapján, de arra is volt már példa, hogy interjúztatták a tanulókat.

Az irodavezető elmondta, náluk a minimum órabér 860 forint, amelyből tizenöt százalék személyi jövedelemadót vonnak le. De ennél magasabb fizetés is elérhető, a gyakornoki programokban résztvevők akár 1500 forintot is kereshetnek óránként. Ezenfelül a cégek néha pluszjuttatást is biztosítanak a fiataloknak. Van, ahol motiválásként bónuszrendszert vezettek be, de olyan munkaadó is akad, aki étkezést biztosít vagy kedvezményes vásárlási lehetőséget. A gyakornoki programban résztvevők pedig utazási támogatásban is részesülhetnek.

Nem mennek el bagóért dolgozni

A diákok között is egyre gyakoribb, hogy bizonyos összeg alatt már nem vállalnak munkát. A huszonegy éves Szabolcs például 1024 forintos órabérért dolgozik, fizikai munkát végez, kilencszáz forintos órabér alatt már nem vállal állást. Mint mondta, fárasztó a feladata, és attól, hogy diákmunka, elvárja, hogy megfizessék érte. Mivel még tanul, egyszerűbbnek találta, hogy diákszövetkezeten keresztül dolgozzon, mert így ő oszthatja be azt, hogy mikor vállal munkát. A vizsgaidőszakban például inkább nem nagyon dolgozik.

A gimnazista Jázmin általában hoszteszmunkát vállal a vakáció alatt, hogy abból fedezhesse nyaralását. Elmondása szerint ez nem túl megerőltető, és általában jól is fizet, heti három-négy napot vállal, attól függően, éppen mire gyűjt. Áprilisban már el szokott kezdeni munkát keresni, hogy még tudjon válogatni a feladatok között, mert tapasztalata szerint nyárra már betöltik a legnépszerűbb és legjobban fizető munkákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában