Országos Könyvtári Napok

2019.10.01. 14:00

Hevesi könyvtárak fogtak össze a Földért

Elkezdődtek megyénkben is az idei Országos Könyvtári Napok. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban hétfőn a népmese napja alkalmából óvodások jöttek össze.

Szabó Katalin

Kedvelték a legkisebbek az énekes, táncos programokat is a Bródy könyvtárban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Mint arról hétfőn már beszámoltunk, tematikához igazítják a rendezvényeket a bibliotékákban, elsőként a klímaváltozás és az ökoprogramok kerülnek előtérbe. Továbbá azok, amelyek az ember felelőssége a földért elnevezésű témakörhöz kapcsolódnak – tájékoztatta a Heolt Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese.

– Vidéki könyvtárba is viszünk programokat, és bemutatunk olyan lehetőségeket, amelyek a mi bibliotékánkban találhatók. Most itt egy szép, tágas rendezvényterem ad módot arra, hogy minél szélesebb rétegeket vonjunk be az előadásokba. Hétfőn, a népmese napján negyven gyermek jött el az egri Jó Pásztor Óvodából, de a könyvtárosok is ellátogatnak majd a kicsikhez – fogalmazott. Hangsúlyozta, a megújult könyvtári terekben tematikus programokat tartanak, s ilyen elrendezést biztosítanak az olvasók számára. Itt megtalálhatók az öko- és természetvédelem témakörhöz tartozó dokumentumok, kötetek is.

– Támogatási összegeket nyertünk A könyvtár négy keréken című pályázat keretében egy könyvtárbuszhoz, amelyet már több helyen is bemutattunk – jelentette ki. – Az egri központi könyvtárban a könyves vasárnapon rendhagyó eseményekkel várunk minden érdeklődőt, akik megismerkedhetnek a könyvtárbusszal és annak szolgáltatásaival. E héten a könyvtárhasználóknak elengedjük a késedelmi díjat, a könyves vasárnapon félárú beiratkozásra lesz lehetőség és mindenkit hívunk a Bródy Antikvárba.

Hozzátette, az Országos Könyvtári Napok keretében igyekeznek minél több kortárs írót, költőt elvinni települési könyvtáraikba, hogy az ott élők is megtapasztalhassák, milyen nagy élmény találkozni kedvenc mesekönyvük, regényük alkotójával.

– Kovács Attila, írói álnevén Holden Rose, különleges előadást tart arról, miért jó dolog az olvasás – részletezte. – Víg Balázs gyermekkönyvíró elhozza vicces, szórakoztató történeteit, s először köszönthetjük Harcos Bálintot, aki Szofi történeteivel szórakoztat. Megismerkedhetünk a Boszorkánycicával s Petyával is.

Kedvelték a legkisebbek az énekes, táncos programokat is a Bródy könyvtárban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban a tíz éve elhunyt Cseh Tamás dalaiból összeállított zenés műsorral készültek mindenkinek hétfőn a könyvtári napok nyitórendezvényére. A hatvani Ady Endre Könyvtárban pedig a harminc éve elhunyt Ratkó József költőre emlékezett dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész a programsorozat keretében.

Az idei Országos ­Könyvtári Napok tematikája az Egyesült Nemzetek Szervezetének fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, A könyvtárak az emberért – felelősségünk a földért című projekt keretében.

Színes programokat kínál az országos rendezvénysorozat mindenkinek

Az egri központi könyvtárban ezen a héten megtudhatunk mindent a gyógynövényekről és a hulladékcsökkentésről. Lesz kerékpártúra Felsőtárkányba és ökojátszóház, a családi ökonapot pedig a felnémeti fiókkönyvtárban tartják meg. Idén is megrendezik a népszerű Quizzone-t péntek este hat órától, a játék során 66 izgalmas, szórakoztató és izzasztó kvízkérdés hangzik el hét különböző játékblokkban. Majd a könyves vasárnapon az ökojátszóházban a téma könyveit lapozgatva ökozsákot varrnak. Ezt követően az aradi vértanúkra emlékeznek Ungvári P. Tamással és Okos Tiborral, s ezen a napon újra indul A Nagy Könyves Beavatás! is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában