sajtótájékoztató

2020.01.21. 16:00

Horváth László: a családokkal, ne az alapítvánnyal egyeztessenek Gyöngyöspatán!

Horváth László szerint a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben pert kezdeményező alapítvány „eljátszotta hitelét” – írja az MTI.

Heol

– A gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben közvetlenül az érintett családokkal kell egyeztetni a kártérítésről, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány „eljátszotta hitelét” – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője kedden a Heves megyei településen tartott sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Horváth László azt mondta: írásos bizonyítékok birtokában állítható, hogy a pert kezdeményező és az ügyben érintett 60 diákot képviselő alapítvány eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében.

Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő, személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében – fűzte hozzá a kormánypárti politikus. Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla hozott jogerős ítéletet azt követően, hogy az ügyet korábban első fokon az Egri Törvényszék is tárgyalta. Az ítélőtábla döntése közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola egykori és jelenlegi fenntartóját. Ennek nagyobb része – több mint 82 millió forint – az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a fennmaradó összeg a hatvani tankerületet terheli.

Miután a jelzett összeget egyikük sem tudja kifizetni, a helyhatóság és a tankerület egyeztetést kezdeményezett a kártérítés természetben, azaz oktatásban, képzésben és egyéb szolgáltatásokban történő ellentételezésének elfogadtatásáért.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azonban jogi képviselője útján elutasította ezt az ajánlatot, jelezve: beszéltek az érintett családokkal, akik kizárólag a pénzbeni kártérítést tartják elfogadhatónak.

Horváth László aláhúzta: a szervezet és a pernyertes családok közötti másfél órás egyeztetés több résztvevő személyes beszámolója alapján eredménytelen volt és káoszba torkollott. Az eredménytelen találkozó végén az alapítvány képviselői fenyegetőzve hagyták magukra az érintetteket, akik közül néhányan becsapva érezték magukat.

Ezek után volt olyan, aki nyilvánosságra hozta azt a „titkos messengercsoportot”, ahol az alapítvány és a perben szereplő cigány családok kapcsolatot tartottak egymással. A bejegyzések világos képet adnak a Soros György által támogatott szervezet céljáról, stílusáról és őszinteségéről – mondta a politikus, aki ezekből példákat említve úgy összegzett: az alapítvány olyan provokatív javaslat megfogalmazására buzdítja a cigány családokat, mely nem a megegyezés szándékát mutatja.

Horváth László szerint az üzenetekben szó esik a szervezet és a perben érintett családok közötti megállapodásról, szerződésről is, mely felveti annak kérdését: ez milyen feltételekkel és tartalommal köttetett az eddig magukat önkéntes segítőként beállító alapítvány és a felperesek között. „Jó lenne megismerni ezt a megállapodást, és tudni, hogy van-e ebben olyan elem, mely a szervezetnek is anyagi hasznot hoz a pereskedésben” – vetette fel.

Megjegyezte: a bejegyzések továbbá azt is bizonyítják, hogy az ügy nem egyéb, mint a bírósági eljárást kezdeményező civil szervezet politikai akciója, és ebben a pénz kicsikarása a legfontosabb szempont. Az alapítvány emiatt hagyta magára múlt szombaton az egyeztetésre hívott roma családokat, erkölcsi értelemben elveszítve a jogát ahhoz, hogy a nevükben kiálljon és álláspontot fogalmazzon meg – értékelt.

Tájékoztatóját zárva a képviselő köszönetet mondott a gyöngyöspatai iskolában korábban és jelenleg tanító, ám az ügy miatt eddig csak „szitkokkal és fenyegetésekkel illetett, megbélyegzett” pedagógusoknak, akik szavai szerint nehéz körülmények között, lelkiismeretesen végezték és végzik munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában