időutazás

2019.04.20. 17:35

Így ünnepelték a húsvétot a hevesiek közel negyven évvel ezelőtt

Itt a húsvét, s ennek apropóján készítettünk olvasóinknak egy múltidézőt, melyben bemutatjuk, hogyan zajlott az ünnep Heves megyében 1980-ban. Érdemes lesz velünk tartani.

Heol

A fotó a Heves Megyei Népújság 1980-as áprilisi számában jelent meg. Fotó: Szabó Sándor

Nyuszibál Gyöngyösön

A gyöngyösi városi úttörőház a helység hét úttörőcsapatának mintegy kétszáz kisdiákja részvételével 1980. áprilisában is megrendezte a hagyományos húsvéti nyuszibált. A Heves Megyei Népújság arról számolt be: a hangulatos eseményen a 2. számú általános iskola kisdobosai kedveskedtek színes műsorral. Ezután a programban disco is szerepelt, majd a végén következett a szokásos tombola, amelynek főnyereménye – az alkalomhoz illően – egy élő piros szemű, fehér nyuszi volt.

A fotó a Heves Megyei Népújság 1980-as áprilisi számában jelent meg. Fotó: Szabó Sándor

Húsvét Boldogon

A lányos háznál 1980-ban már javában készítették a festett tojásokat, tányérokat, hogy legyen mit emlékül adni a locsolkodóknak. Mint kiderült, régi hagyományai voltak Boldog községben a húsvéti népszokások felelevenítésének. A falu apraja-nagyja a locsolkodás „lázában” élt ilyenkor.

A tojásfestés volt az egyik legközismertebb népszokás Fotó: Szabó Sándor

A boldogi legények azt tartották, kölni helyett nincs is jobb a hideg artézi víznél, amely jót tesz a lányok bőrének, s felfrissíti még az idősebbeket is.

A hagyományos locsolkodás Fotó: Szabó Sándor

Ahol virágot kapott a locsolkodó, többet jelentett az számára minden cifra tojásnál.

A legkedvesebb locsolónak egy szál tulipán is járt Fotó: Szabó Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában