Időszakos források

2019.02.24. 11:30

Íme a Bükk-hegység legszebb forrásai

Legújabb természetjáró írásunkban a Bükk-hegység karsztforrásait mutatjuk be, melyek felkeresése remek kirándulást és csodaszép látványt kínál minden kirándulni vágyó olvasónknak.

Heol

Lassan túllépünk az utolsó téli hónapon és hamarosan élvezhetjük az első tavaszi napsugarakat. A márciusi enyhébb időjárás sokakat vonzhat a szabadba egy könnyed erdei kirándulásra. Szerencsére megyénk számos látványos túraútvonalat tartogat a mozogni vágyóknak. Természetjáró sorozatunk legújabb részében a Bükk-hegység három csodaszép karsztforrását ajánljuk, melyek a csapadékos tél után nagy eséllyel csodálatos látványt nyújtanak.

Imó-forrás

Az Imó-forrás a Bükk-vidék egyik időszakos, változó vízhozamú karsztforrása. A forrás Felsőtárkány központjától 7,4 kilométerre található az Imó-kő déli oldalában, 450 méter tengerszint feletti magasságban. A víz az Imó-kői-forrásbarlangból tör felszínre mely többnyire a hóolvadást követően, kora tavasszal aktív, vagy nagyobb mennyiségű csapadékkal járó esős időszakokat követően.

Vöröskő-forrás

A Vöröskő-forrás szintén egy időszakosan aktív karsztforrás a Bükk hegység Vöröskő elnevezésű hegyének oldalában. A Vöröskő-forrás Felsőtárkány felől a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút igénybevételével Stimecz ház végállomásig, majd onnan a Vöröskő-völgyben gyalog közelíthető meg a legkényelmesebben. Évente két-három hónapig (de nem minden évben), az olvadást követő időszakban aktív. A forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

Fekete-len-forrás

A forrás a Fekete-len nevű hegy dél-délkeleti oldalában található egy nagy szikla tövében. A Tamás kútjától a K jelzés mentén, a Lök-völgy irányában gyalogosan közelíthető meg Felsőtárkánytól 2-3 óra járásra. Aktív időszakban könnyen megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában