Gyöngyös, mátrafüred

2018.08.29. 07:00

Izgalmas versenyeken bizonyíthattak a középiskolások

Immár a harmincötödik volt az idei Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Mátrafüreden. Ez alkalommal a klímaváltozás témakörét vitatták meg a diákok.

Hliva Éva

A pénteki nap egyik legizgalmasabb programjának a kémiai laborgyakorlat bizonyult Fotó: Czímer T.

Biológia, fizika, kémia, földrajz és informatika. Ezekben a tantárgyakban jeleskedő tanulók találkoztak ismét a nagy hagyományokkal rendelkező középiskolásoknak szóló verseny döntőjén.

A háromnapos rendezvénynek a város, a Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. Összesen tizenöt háromfős csapat versengett hazánkból és határon túlról. – Idén 672 diák jelentkezett a vetélkedőre és a legjobb eredményt elért csapatok kerültek a döntőbe – ismertette a vetélkedőt szervező TIT Stúdió Egyesület főmunkatársa. Gazsó Edit elmondta, Nagyszalonta, Nagykanizsa, Kecskemét, Kolozsvár, Hódmezővásárhely, Marosvásárhely, Dunakeszi, Budapest, Tatabánya, Zenta és természetesen Gyöngyös is képviseltette magát.

A pénteki nap egyik legizgalmasabb programjának a kémiai laborgyakorlat bizonyult Fotó: Czímer T.

A három nap alatt a diákoknak a látványos kísérleti bemutató, kémiai laborgyakorlat, írásbeli és a gyakorlati versenyfeladatok mellett előadásokkal, kirándulással és még táncházzal is kedveskedtek. Köllő Magor Örs csapattársaival Erdélyből érkezett. Megtudtuk, idén érettségizett, szeptembertől mérnökinformatikusként tanul tovább Kolozsváron. – Tavaly már részt vettünk ezen a versenyen, akkor első alkalommal nyílt lehetőségünk itt bemutatkozni és már akkor is nagyon motiváltak voltunk. Főleg az előzetes fordulókra készültünk, mert közben a társaimmal felvételiztünk is. Az én erősségem csapaton belül a fizika és az informatika volt – emelte ki.

Dr. Szerényi Gábor biológus, középiskolai tanár és egyben a zsűri elnöke immár harmincötödik alkalommal figyeli és értékeli a versenyzőket. – A Bugát-vetélkedő szellemisége arra ösztönzi a versenyző diákokat, hogy természettudományos ismereteik birtokában komplex módon szemléljék a körülöttük lévő világot, annak jelenségeit és azok összefüggéseit.

Értékes ajándékok a legjobbaknak

A zsűri elnökének szavai szerint a több mint három évtized alatt a verseny középpontjában mindig is a természettudományokat kedvelő diákok és a jó hangulatú diskurzusok álltak. Kétségtelen azonban, ennek a generációnak ma már elképzelhetetlen, hogy ugyanazokat az ismeretanyagokat és feladatokat adják át, mint esztendőkkel ezelőtt. Ezzel együtt az idei verseny is baráti hangulatú volt, a gyerekek hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak és a támogatók jóvoltából ezúttal is értékes ajándékokkal, oklevelekkel térhettek haza. A felajánlások között mediapad, tablet, e-book és bluetooth fülhallgató is szerepelt. A Bugát Pál-vetélkedő győztese a ­Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata lett. A második helyezést a házigazda Berze Nagy János Gimnázium diákjai érték el és a harmadik legeredményesebbeknek pedig a fővárosi Németh László Gimnázium tanulói bizonyultak. A vetélkedő fő támogatója dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában