pétervására

2018.05.19. 07:00

Izgalmas vetélkedőn mérték össze tudásukat a diákok

Még márciusban többfordulós vetélkedőt hirdetett a Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája és a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya a Pétervásárai Járás általános iskoláiban tanuló hetedikeseknek.

Guti Rita

Változatos feladatokkal várták a felkészült diákokat a versenyen Fotó: Gál Gábor

A versenykiírók célja volt, hogy az egészség világnapja és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője születésének 200. évfordulója apropóján felhívja a figyelmet az egészség, mint az életminőség alapvető meghatározó tényezőjének fontosságára. Az első fordulóban a diákok kvíz kérdéseket kaptak, melyek helyes kitöltése beugróként is szolgált a vetélkedőbe.

A második fordulóban a csapatoknak egy családi étkezéshez hatezer forint értékben bevásárlást kellett tervezni az egészséges táplálkozás szempontjai szerint. Bevásárló listát készítettek, majd az üzleteket felkeresve válogatták össze a termékeket. Erről videó felvételt készítettek és a felvételen indokolniuk kellett, hogy mit miért választottak a kosárba.

A pályázat lehetőséget adott, hogy egyéni és csapat szinten is kiváló pályamunkák szülessenek. A diákok esszé formájában dolgozták fel a magyar egészségügy kimagasló személyiségének, Semmelweis Ignác életét és munkásságát. A négyfős csapatoknak pedig prezentáció keretében kellett összegezni ismereteiket az anyák megmentőjéről. Célunk volt, hogy az Egészség Világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet táplálkozási szokásainkra, ami a WHO állásfoglalása szerint a legfőbb megbetegítő tényezővé vált. Pozitív élményünk volt, hogy a pedagógusok nyitottan fogadták a kezdeményezésünket, mint ahogy az is, hogy a gyerekek jó kedvvel, jó ötletekkel, szép pályamunkákkal készültek – foglalta össze Szakács Ibolya, EFI szakmai vezető.

A csapatok záró vetélkedésére a napokban a Pétervásárai Innovációs Oktatási és Közösségi Központban tartották. Semmelweis szellemisége idéződött meg a különleges és egyedi prezentációk bemutatásakor, és a zsűri plusz ponttal jutalmazta a kreatív megközelítést, az egyéni látásmódot. A vetélkedőn további gyakorlati és elméleti kérdéseket kaptak a csapatok a kézhigiénéről, játékos és ügyességi feladatokban mérhették össze tudásukat az egészséges életmóddal kapcsolatos témakörökben. A legjobban teljesítő csapat, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola diákjai voltak, így a vetélkedősorozat első helyét és a vele járó tárgyjutalmakat is ők vitték haza. Második helyezett a siroki Ország Kristóf Általános Iskola csapata lett. Szépen teljesített és harmadikként végzett a Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két csapata.

Változatos feladatokkal várták a felkészült diákokat a versenyen Fotó: Gál Gábor

Semmelweis életéről született egyéni esszék közül a zsűri, Bari Georginát, a Tarnaleleszi Utassy József Általános Iskola diákjának a pályamunkáját díjazta első helyezéssel. Második helyezésért kapott díjat Danó Anett, Tarnaleleszről és Kerekes Bálint Parádról. Harmadikként végeztek: Kiss Kinga, Tarján Kristóf, Horváth Emilián szintén Parádról.

– Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mikor a Parádfürdői Kórház szakemberei megkerestek bennünket – mondta Mészáros Éva, a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának képviseletében. A vetélkedő része annak a munkának, amit a járásban az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód, a lelki egyensúly, összességében az egészségnevelés terén a kormányhivatal, a régió oktatási intézményei, pedagógusai, védőnői a parádi kórház egészségfejlesztési irodájának összefogásában, közös munkával végez – tette hozzá a kormányhivatal munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában