BUDAPEST, SELYP

2017.11.14. 16:55

Jogerős: az állam nem felelős az azbeszt kibocsátásáért

A fellebbezést követően a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljárt bíróság ítéletét, amely szerint az államnak nem kell kártérítést fizetnie a selypi „azbesztmérgezés” károsultjainak – tájékoztatta kedden a Heolt dr. Igyártó Gyöngyi, a felperesek ügyvédje.

Fotó: Berán Dániel

A pert az időközben elhunyt György Zsolt indította, s a jogi procedúra kezdete óta már mindenki meghalt, aki az „első körben” csatlakozott hozzá. Dr. Igyártó Gyöngyi tájékoztatása szerint az ítélőtábla az indoklásban kimondta: az azbeszt technológiai alkalmazásáért és a levegőbe kerüléséért az egykori Etercem a felelős, ám utóbbi hiába volt a privatizációig állami tulajdonban, a felelősség szempontjából nincs kapocs a cég és az állam között. Az Etercem Kft. időközben megszűnt, így azzal szemben a követelés nem érvényesíthető.

Az ügyvéd – akit hallhatóan elkeserített az ítélet – lapunkkal közölte: utolsó lehetőségként a Kúriához fordulnak a felülvizsgálati kérelmükkel, ám a tapasztalatok szerint ez hosszadalmas folyamat lesz, akár egy évig is eltarthat, és a kimenetele is kérdéses.

– Nem mondhatunk le az igazunkról, így azt sem vállalhatjuk, hogy nem teszünk meg mindent az ügyünk érdekében – fogalmazott Igyártó Gyöngyi. – Annál inkább fontos ez, mert folyamatosan jelentkeznek az újabb károsultak, s őket is képviselem.

Az ügyvédnő szerint, ha a jogi lehetőségek teljesen kimerülnek, morálisan kell olyan „helyzetbe hozni” az államot, hogy ne hagyja magukra azokat az állampolgárokat, akik még a szocialista időszak tulajdonviszonyai között betegedtek meg az esetenként 30-40 évnyi lappangási idő elteltével jelentkező végzetes kórral.

Fotó: Berán Dániel

T. O.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában