vidéki élet

2020.03.17. 20:00

Kakasszóra ébredni, tyúkólban aludni a Mátra ékkövében

A Mátra déli lábánál, egy csendes kis faluban, Kisnánán található a Bari Tanya, ahol Tari Tünde gazdaasszony kifejezetten azokat a vendégeket várja, akik szeretnék megtapasztalni az igazi vidéki életet. Nemcsak szálláshely, hanem önmagában egész napos program az állatokkal, megannyi teendővel és finom falatokkal.

Szabadi Martina Laura

Az év minden szakában fogadják a vendégeket

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

– Nem is tudják, hogy milyen felejthetetlen élményből maradnak ki azok, akik nem ébredtek még kakasszóra és nem töltöttek el legalább néhány napot egy igazi tanyán. A mai rohanó világban mindenkinek szüksége van időnként arra, hogy nyugodt körülmények között pihenhessen vagy kilépjen a komfortzónájából és olyan dolgokat próbáljon ki, mint előtte még soha – mondja Tari Tünde, aki már tíz éve várja saját tanyáján a vendégeket.

Kisnána központjában, a gyönyörűen felújított várral szemközt áll a Bari Tanya állatseregével. Régi paraszti portából kialakított falusi vendégház a gazdasszony kedves vendégszeretetével. Bár jellemzően gyerekcsoportok a vendégek, számos visszatérő család, szerelmespár és baráti társaság választja pihenése helyéül az idilli környezetet.

Bár nem kényszer, a vendégek néhány napra akár a parasztudvar gazdái is lehetnek. A szárnyasok, kecskék, bárányok, lovak és házi kedvencek ellátása mellett szénagyűjtéssel, gyümölcsszedéssel, ­kerti munkával, óltakarítással, konyhai segédkezéssel telhet az idő. Tünde természetesen mindenben szívesen segít és tanácsokat ad, de a felcímkézett edényeken látszik, melyik eleséget melyik állatnak kell kiosztanunk.

Az év minden szakában fogadják a vendégeket Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Ezt a világot olyan városi, de abból a létből kiszakadni vágyó embereknek mutatom meg, akik valóban kíváncsiak rá, a széppel és rosszal együtt. Őszintén felelek a kérdéseikre, itt mindent kipróbálhatnak – magyarázza Tünde, akinek van rutinja ebben. Minden nyáron fogad táborozó gyerekeket egyhetes turnusokban.

Természetesen a kemény munkáért járó jutalom sem marad el a négy napraforgós minősítésű falusi szálláshelyen. Itt főként a háztáji finomságokra gondolunk, hiszen a menün szerepel a kapirgálós csirke tojásából készített rántotta, mennyei lángos, helyi szörpök, lekvárok, sajtok és disznóságok is. A parasztudvaron este tábortűz, sütögetés, bográcsozási lehetőség várja a vendégeket. A hosszú napot pedig a Bari Tanya három szobájának egyikében pihenhetik ki, amelyeknek már a nevei is beszédesek: Fecskeszoba, Istállószoba és Tyúkól.

A tanya udvarából gyönyörű kilátás nyílik a kisnánai várra, ami a késő középkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. A szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült várat a legutóbbi, nagyszabású felújítás tette az idegenforgalom térképére. Legjellegzetesebb része a gótikus, fent nyolcszögletűvé váló templomtorony, az egykori szentélyben látható Kompolti László faragott gótikus sírköve. A kaputorony tetejéről, a felújított kilátóteraszról csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Télen és nyáron számos program szórakoztatja a helybelieket és az idelátogatókat, így kézműves- és karácsonyi vásárok, előadások.

Kisnána mesélője, a lokálpatrióta Csabai András szívesen beszél a hely misztikus történeteiről az általa vezetett sétákon: a helyiek úgy tartják, régen sárkány élt a Mátra erdeiben. A Kompolti család utolsó férfi tagjának halálakor a sárkány leereszkedett a vár kútjába, hogy mellette lehessen. A legenda szerint ezeréves álom letelte után felébred, ám amíg ez az idő eljön, addig is szerencsét hoz azoknak, akik a leheletét belélegzik. Érmét kell a kútba dobni, s ha nem hallatszik lentről koppanás, akkor az érme ásító szájába hull.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában