Eger–Beregdéda

2018.12.28. 10:11

Kárpátaljai küldöttség ismerkedett az egriekkel

Az elmúlt héten az egri adventi vásár vendége volt az önkormányzat meghívására Kárpátaljáról, Beregdéda községből érkezett küldöttség.

B. K.

A Beregszásztól hét kilométerre lévő települést túlnyomórészt magyar ajkú reformátusok lakják. A ház körül és földjeiken megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, állatokat messzi piacokon értékesítik. A lakosság egy része átjár a határon, s idénymunkából próbál megélni, a fiatalok többsége pedig az Európai Unió országaiban dolgozik. A Dobó téren házi készítésű lekvárt, szárított gombát, dióbelet, gombapástétomot, vesszőkosarat, gyékénytárgyat, szövött termékeket kínáltak. A falusi turizmus lehetőségét is ajánlották az érdeklődőknek. Aki felkeresi őket, falujukból idegenvezető segítségével járhatja be a történelmi emlékhelyeket. Beregszász, Ungvár, Munkács, Huszt, Csetfalva, Vereckei-hágó, Szolyva nevezetességeivel ismertetik meg a kirándulókat.

Örömmel újságolták, hogy ebben az évben a Rákóczi Szövetség támogatásával már járt náluk egy egri ötvenfős nyugdíjascsoport is, akik igen jól érezték magukat. A külhoni, rendkívül nehéz mindennapokban manapság életmentő az így szerzett kis bevétel.

Elmondták, hogy a gyermekszínjátszó csoportjuk is van, s örömmel elhoznák a gyerekeket az anyaországba, hogy bemutathassák műsorukat Egerben. Keresik a magyar támogatókat, akik úti költségük, szállásuk, étkezésük költségeihez hozzájárulnának. A rászorultak karácsonyának megszépítésére az egri Ezüstidő Szabadidős Egyesület tartós élelmiszereket és édességet tartalmazó élelmiszercsomagot állított össze és adott át. A Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet és a Falusi Vendéglátók Heves megyei Egyesülete szintén ajándékcsomaggal kedveskedett a vendégeknek.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában