turisztikai szezon

2020.03.04. 14:08

Kerékpárral, vitorlással, evezőkkel a Tisza-tónál

A tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban polgármesterek és intézményvezetők, valamint megyei közgyűlési elnökök részvételével megnyitották a turisztikai szezont az elmúlt hét végén. Az eseményen részt vett és felszólalt dr. Juhász Attila Simon. A Heves Megyei Közgyűlés elnökét az idei kilátásokról kérdeztük.

Sike Sándor

Dr. Juhász Attila Simon: szükség van a Tisza-tavi Kódex aktualizálására

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A Tisza-tavi turisztikai fejlesztések legfontosabb feltételeként az infrastruktúra fejlesztését szokás megnevezni. Mi történik ezen a téren?

– Valóban kiemelt fontosságú az infrastruktúra fejlesztése. Ennek érdekében – Szabó Zsolt képviselő úr hathatós közbenjárásának köszönhetően – az M3-as autópályától a Nagyfüged, Heves, Hevesvezekény, Kisköre útvonalon folytatódik a teljes körű útfelújítás a tó jobb elérése érdekében. A települések belső infrastruktúrájának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fordítunk a Magyar falu program segítségével. A tó fejlesztése megkívánja, hogy a „Tisza-tó védelméről és a Tisza-tavi térség fejlesztéséről” szóló törvénytervezetet újra elővegyük, átdolgozzuk és kérjük a térség országgyűlési képviselői támogatását abban, hogy legkésőbb 2021-re ezt az országgyűlés elfogadja. Minden létező fórumon érdekegyeztetést kezdtünk annak érdekében, hogy a Tisza-tavi Kódexet aktualizáljuk és egy olyan közmegegyezésen alapuló szabályozás jöjjön létre, mely a Tisza-tó védelmét, fejlesztését és az itt élők, dolgozók, pihenők érdekét szolgálja – mondta dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Dr. Juhász Attila Simon: szükség van a Tisza-tavi Kódex aktualizálására
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a tónál mindig épül valami. Idén mire számíthatunk?

– A legtöbb fejlesztés Sarudon várható. Már megkezdődött egy új úszóműves kikötő építése. Ennek célja a nyaralóhajós projekt minél szélesebb körű kiszolgálása és egy vitorlás-klubkikötő létrehozása. Áprilisban nyílik a Tisza-tó legújabb étterme, a Sulyom tájétterem. A beruházók a vendéglátóhely megnyitásával a Tisza-tó új ételstílusát szeretnék létrehozni. A négy egységből álló étterem különlegessége, hogy hagyományos vendégtere mellett a gyerekekkel érkezők számára játszós szekció, egy fedett terasz és egy üzleti tárgyaló is lesz. Az étteremhez saját öko-bemutatókert tartozik majd.

– Úgy tudjuk, Sarudon más változások is várhatók.

– Idén nyáron újra lesz kulturált kutyastrandja a településnek, hiszen egyre többen érkeznek négylábú kedvenceikkel. Nagyobb léptékű változás viszont, hogy a Magyar Evezős Szövetség itt hozza létre Kelet-Magyarország első evezős bázisát. A Gyerekreáció Sport- és Közösségfejlesztő Egyesület húszmillió forint támogatást kapott egy klubház létrehozására. A település célja, hogy a Tisza-tó rekreációs központjává váljon, s ennek érdekében több saját szervezésű versenyt is rendeznek: a szezont egy kutyás futóversennyel indítják május végén, június 6-án pedig már ötödszörre rendezik meg a Intersport Jótékonysági Félmaratont. Először rendeznek viszont a Sarudi-medencében országos vitorlásversenyt. A Magyar Vitorlás Szövetség Optimit Osztályszövetsége több mint 70 gyerek vitorlázóval érkezik. Augusztusban újra összegyűlnek itt az evezős sport szerelmesei. A Magyar Evezős Szövetség és a budapesti Külker Evezős Klub partnerségével negyedik alkalommal hívjuk kalandozni a résztvevőket a Tisza-tavi Tájékozódási Evezős Regatta keretében.

– A Tisza-tó tengerpartjának is hívják a KalandPartot. Mire számíthatnak az ide készülő turisták?

– A szezonra új arculatot kap a KalandPart. Megújul a Sulyom Bisztró is, és egy háromszáz négyzetméteres teraszfedés épül az étterem mellé. Alighanem a Tisza-tó legszebb vendéglátóhelyévé válik nyárra a Fröccsterasz, hiszen a panorámaterasz egy része is fedett vendégtérként várja a vendégeit. A kerékpárút mellett két új szaniterkonténer is komfortosabbá teszi a KalandPartot. Mellette kamerával megfigyelt parkolót létesítenek. Három további olyan projekt vár még megvalósulásra itt, amivel még vonzóbbá válhat a Tisza-tó: év végéig szeretnék újranyitni a falu központjában a Tisza-tavi Horgászmúzeumot. A Tisza-tó Huculudvar Lovasközpont vezetői keresik a megoldást arra, hogy mielőbb egy fedeles lovardával bővülhessen a környék egyetlen minősített lovardája, amely főleg gyerekeket oktat. A Gyerekreáció Egyesület szeretné elérni, hogy a Tisza-tavon jöjjön létre Kelet-Magyarország evezős versenypályája, az Óhalászi-vízisport Központ.

– Úgy tudjuk, a kalandot kedvelők sem csalatkoznak idén.

– Két év után végre végleges helyére kerülhet és nyáron már ki is nyithatja kapuit az ország legnagyobb szabadtéri trambulinparkja. A Kalandsziget elemeinek a felállítása is komoly teljesítményt vár el nyárig a pályaépítőktől. A tervek szerint április végéig felépül Sarudon a Tisza-tó legnagyobb mászóbázisa, s ennek részeként egy 18 méter magas kilátó és több mint 300 méter hosszú drótkötél csúszópálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában