heves megye

2017.09.26. 11:34

Két Heves megyei döntőse is van az idei Richter Aranyanyu Díjnak

Fodorné Vincze Anna egészségügyi szakdolgozó, míg Dr. Prokainé Hajnal Zsuzsanna pedagógus kategóriában került a Richter Aranyanyu Díj döntősei közé.

HEOL

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve. Azokat a nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát. Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író – valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket. A nagyközönség is hozzásegíthet egy-egy kiváló nőt ahhoz, hogy átvegye a nők elismerésének jelképévé vált díjat. Szeptember 25-én elindult a közönségszavazás, amely itt található.

A Richter Aranyanyu Díjra idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntőst választott ki a zsűri: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa író, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint Dobó Kata színésznő.

Minden döntősről kisfilm készült, amelyekre szintén lehet szavazni, hisz' mint minden évben idén is kiosztanak kategóriánként egy-egy közönségdíjat a zsűri díjai mellett. 2017-ben a szavazás szeptember 25-én indul és november 5-e éjfélig tart. A szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni az orvosnőkre, pedagógusokra, egészségügyi szakdolgozókra és a szociális területen dolgozó nőkre.

A nagyközönség november 16-án, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2017-ben a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, ők a Richter Aranyanyu Díj mellé 200 ezer forintos pénzjutalomban is részesülnek. Idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így újra 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.​​​

A Heves megyei jelöltek:

Fodorné Vincze Anna

A szorongás helyére apró öröm-palántákat ültet a pszichológus

Miután férje, édesanyja, legjobb barátnője is daganatos beteg lett, Anna klinikai szakpszichológusként úgy érezte, az az útja, hogy ő is felveszi a harcot a rákkal szemben, a saját eszközeivel. Simonton terapeuta lett, csoportjában kifejezetten daganatos betegek sajátítják el azokat a relaxációs, imaginációs technikákat, amelyekkel segíthetik saját gyógyulásukat. Sokan kétkedve, szkeptikusan érkeznek az első foglalkozásokra, de már az is nagyon felszabadító, ha megoszthatják betegtársaikkal, mit élnek meg, milyen érzés kihullott hajjal élni, nap mint nap szembesülni a testet, lelket kínzó mellékhatásokkal. A terápiában a betegek biztonságban, szerető közegben érzik magukat, megnyílnak és befogadóvá válnak az új, pozitív szemléletre. Megértik, hogy képzeletük erejével hatékonyan kezelhetik a stresszt, az érzéseik transzformálásával nagyban hozzájárulhatnak immunrendszerük beindításához. „Hinni önmagunkban, bízni a gyógyulásban, terveket szőni, merni nagyokat álmodni” – ezt tartják a legfontosabbnak a csoportba járó betegek. Anna úgy érzi, a terápiában ő is rengeteget kap, megtanulta, mennyire kell örülni az apró örömöknek, és az elérhetetlennek tűnő hatalmas boldogság helyett csak elégedettnek lenni attól, hogy süt ránk a nap.

Dr. Prokainé Hajnal Zsuzsanna

Óráin élettel telik meg a kémia

Zsuzsa végtelenül ritka és igen szerencsés „ötvözet„. Fáradhatatlan energiabomba, ugyanakkor érzékenyen figyeli tanítványai rezdüléseit. Aktív tagja az MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoportjának. Az egyetemi szakértők által ajánlott kísérleteket teszteli tanítványaival. Kevés olyan pedagógus van, aki nagy létszámú osztályokkal vállalja a sok előkészületet, nagy odafigyelést igénylő munkát. Tanítványai a hétköznapokból ismert tevékenységeken keresztül találkoznak a kémiai folyamatokkal. Sütöttek már Gundel-palacsintát, hogy az égéshez megfelelő hőmérsékletet tanulmányozzák, készítettek pálinkát, hogy a lepárlás folyamatát megtapasztalják. Kicsöngetés után diákjai nem rohannak el, hosszan beszélgetnek, eszmét cserélnek. Zsuzsa nagyszerű lehetőségnek tartja ezeket a helyzeteket, hiszen csoportmunkában a kísérletezés közben megismeri diákjait, ki miben jó, ki az, aki jó szervező, ki az, aki igazi csapatjátékos. Ezeket a háttér-információkat később a gyerekek motiválásában kiválóan tudja használni. Speciális érdeklődésű tanítványait kiemelt figyelemmel segíti, eredményesen szerepelnek versenyeken. Zsuzsa, ha kell, különleges eszközöket szerez számukra, vagy épp sütit süt a verseny napjára. Láthatóan imádja a kémiát, a kémcsöveket, a Bunsen-égőket is féltő gonddal szeretgeti. Ugyanakkor nagy türelemmel és megértéssel kezeli azokat a fiatalokat is, akik nem ápolnak ilyen „szerelmetes” viszonyt a tantárggyal.

HEOL

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában