eger

2017.09.22. 06:49

Mi történhetett Tháliával az Érsekkertben?

A strand közelében, a gyepen fekvő kő nő külseje a mai korhoz hűen megújult, a szobrot újraértelmezték. A képen jól látható: teljes sminket kapott Kerényi Jenő mészkő szobra.

V. M.

„Kisminkelték” az Érsekkertben heverő nőt Fotó: Molnár Pál

A női alak szemöldöke a jelenlegei divatnak megfelelő, vastag, a szemei erősen kihúzottak, a szája is „rúzsozott”. A nő – aki a Thália nevet viseli – nyakára egy dátumot is ráírtak: 2017. 05. 12. Vélhetően ekkor készült el a „remekmű„. Azt, hogy ki vagy kik „alkották”, nem tudni, és azt sem, hogy miért tették, talán sminkversenyre gyakoroltak… Szemfüles olvasónk szerint olyan „technikával” rajzolták meg a hölgy arcát, ami valószínűleg anélkül eltávolítható, hogy kárt tennének a szoborban.

Fotó: Molnár Pál

A Kerényi-szobrot a Szoborkereső szerint egyébként 1965-ben helyezték el a színház épülete mellett, címe is erre az elhelyezésre vonatkozott. Néhány év múlva újraállították a mai helyén. A maszkot kézben tartó, karra támaszkodott múzsát ábrázoló mű az egyik legklasszikusabb, legjellegzetesebb Kerényi-szobor.

„Kisminkelték” az Érsekkertben heverő nőt Fotó: Molnár Pál

V. M.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában