csoda

2019.06.28. 11:37

Kikeltek a Bükkben mentett szalakóta tojások

Ritka esemény történt a Mályi Természetvédelmi Egyesület Madármentő Állomásán csütörtökön reggel. Mesterséges környezetben keltek ki szalakóta fiókák.

Heol

A kikelés pillanata

Forrás: mályi Madármentő Állomás

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi mentőhelyére pár nappal ezelőtt négy szalakóta tojást vittek be az Igazgatóság természetvédelmi őrei – tájékoztatta a Heolt Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője.

Az első percek Fotó: mályi Madármentő Állomás

Egy odú ellenőrzése során ugyanis azt tapasztalták, hogy a fiókák szülei elpusztultak. Azonnal keltetőbe tették a Madármentő Állomás munkatársai a tojásokat, amik sorra kezdtek el kikelni. Mivel a szalakóta már az első tojáson is kotlik, így a tojások nem egyszerre kelnek, hanem eltolódással – az éjszaka folyamán azonban az utolsó szalakóta tojásból is előbújt egy teljesen egészséges fióka.

Mind a négy fióka egészséges, rengeteget esznek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik arról, hogy szalakóta odúkban kerüljenek adoptálásra. A felmérés során sikerült megfelelő odúkat találni, így hamarosan kikerülhetnek a kiválasztott odúkba.

A kikelés pillanata Fotó: mályi Madármentő Állomás

Az európai szalakóta Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Nagyon izgultak mind a Madármentő Állomás, mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy sikerüljön a tojásokat megfelelően kikelteni, mert nem sok tojás kelt eddig keltetőben Magyarországon. Jelenleg a fiókák még folyamatos ellátásra szorulnak, de szépen cseperednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában