9 magyar kutya

2020.01.29. 17:06

Kilenc magyar kutyafajtát ismertek meg a diákok Egerben

Oktató- és természetfilmen keresztül ismerkedhettek meg a hazai négylábúakkal a felső tagozatos diákok, majd személyesen is találkozhattak a nemzeti kinccsé nyilvánított fajtákkal.

Szabó Katalin

Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési programjáról, az ennek keretében indított iskolaprogram bemutatásáról, értékeléséről, és A kilenc magyar kutya című oktató- és természetfilm bemutatójáról szólt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által tartott sajtótájékoztató szerdán az Agria Tiszk-ben.

 

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos ismertette, a haza kutyafajták nemzeti örökségünk részét képezik, Így 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította az országgyűlés a kilenc honi kutyafajtát – rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó, komondor, kuvasz, mudi, pumi, puli – is, amely 2017-ben bekerült a hungarikumok gyűjteményébe.

Cél volt, hogy az emberek megismerjék ezeket a fajtákat Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

V. Németh Zsolt tájékoztatott, kiemelt program azóta a kilenc magyar ebfajta eredeti tulajdonságait őrző állami génbankok kialakítása. A hazai fajták törzskönyvezett kölyökszáma az utóbbi húsz évben jelentősen visszaesett. Cél, a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzése, fejlesztése, hosszútávú, funkcionális tenyésztése. A minisztérium ötven millió forinttal támogatja a MEOE Szövetségen keresztül a tenyésztő-szervezeteket és a honi fajták népszerűsítését.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában