Fotópályázat

2018.12.04. 14:00

Kimagasló megyei sikerek az Év Természetfotósa pályázaton

Az idei évben négy megyei fotós alkotásait is láthatjuk az Év Természetfotósa (ÉTF) 2018 pályázat legjobb képeiből összeállított kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Szabó Katalin

A királynő építkezik

Fotó: Jakab Tibor

A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége 2018-ban immár 26. alkalommal hirdette meg hazánk, s a régió legnagyobb nemzeti természetfotó-pályázatát. A zsűri mintegy 4000 képből válogatott. A díjakat november elején adták át a fővárosban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol megnyitották a pályázat legjobb képeiből összeállított kiállítást, mely január 28-ig tekinthető meg. Emellett bemutatták a döntőbe jutott képekből összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2018 című kötetet is.

Négy Heves megyei fotós, köztük Jakab Tibor, hevesi természetfotós képei is láthatók a múzeumban kiállítva.

A Heolnak elmondta, ez a legnépszerűbb pályázat hazánkban. Egy ember ötven képet küldhet be maximum, s kategóriánként öt darab képpel lehet nevezni.

– Az állatok viselkedése elnevezésű kategóriában a harmadik helyet sikerült megszereznem, amely A királynő építkezik címet viseli. A képen egy franciadarázs-királynő a kolónia első két mézsejtjét hozza létre. A díjazott kép mellett egy másik fotómat (egy rendkívül alattomos és gyors mozdulatot sikerült elkapnom két kismadárról a téli etetőnél) is beválogatta a zsűri a kiállított alkotások közé – fogalmazott.

A királynő építkezik (Fotó: Jakab Tibor)

Tibor két éve megnyerte a madár kategóriát ugyanezen a versenyen, a jövőben pedig valószínűleg nemzetközi pályázatokon indul.

Herpai Imre, földrajz-testnevelés szakos tanárként dolgozik az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Hobbija a fotózás, melyet autodidakta módon tanult ki.

– Dr. Tildy Zoltán-díjat érdemelt a Szellemkép című képem, amely a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában indult. A díjhoz egy legújabb fejlesztésű állvány járt, melyet az elsők között próbálhatok ki. Korábban is részt vettem versenyeken, egyebek mellett tavaly az ÉTF-en, A madarak viselkedése kategóriában harmadik helyet értem el, idén a Magyar Fotóművészek Szövetségének versenyén első lettem, s az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemlén tavaly első helyezést értem el – részletezte.

Szellemkép (Fotó: Herpai Imre)

Az ifjú Barta Balázs, az Egri Dobó István Gimnázium tanulója idén harmadjára indult ezen a pályázaton. A Csend című, kacsákat ábrázoló képével különdíjat nyert ifjúsági kategóriában. Az internet, s könyv segítségével sajátította el a fotózást, de szívesen tanul más szakmabelitől is.

A csend (Fotó: Barta Balázs)

– A képet két–három éve készítettem télen, az Eger-pataknál. Egy állványfejet kaptam díjként, amely magyar találmány, s ez a szakmában nagy előrelépésnek számít. Főként a madarakat szeretem fotózni, de az őzek is érdekelnek. Több kisebb pályázaton is részt vettem már, melyeken eredményesen szerepeltem – magyarázta Balázs.

Jakab Sándor szintén egri, edzőként dolgozik, neki a természetfotózás kikapcsolódás. Jártas az esküvői fotók és portfóliók készítésében. Rendszeresen indul ezen a versenyen, 2010-ben kategóriát nyert, s minden évben kiállítják képeit. Idén Mezőkövesdnél egy őzcsapatról készített fotót a gyümölcsösben, amelyből nem tudtak kijönni, s rémülten keresték a kiutat. Ez a kép is szerepel a kiállított fotók között.

Nincs kiút (Fotó: Jakab Sándor)

– A zsűri minden évben elmegy egy irányzat felé, s idén úgy éreztem, hogy a hosszú záridős képek, s az állatábrázolás kapott nagyobb hangsúlyt – jelentette ki. Sándor főként nemzetközi pályázatokon vesz részt, hazain már egyre kevésbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában