Poroszló

2019.07.05. 17:30

Kitettek magukért a szervezők a megyei vadásznapon

A Tisza-tónál rendezték a napokban a megyei vadásznapot. A rendezvény főszervezője az Országos Magyar Vadászkamara megyénkbeli területi szervezete s a Heves Megyei Vadásztársaságok ­Szövetsége volt. A házigazda önkormányzat részéről a Tisza-tavi Ökocentrum kapcsolódott be az előkészítő munkába.

Sike Sándor

Kutyabemutató is gazdagította a vadásznapi programot Fotó: Jakab Tibor

Fotó: Jakab Tibor 3360Heves, Brassoi 52.Tel:06-20-560-9660

Az egész napos, igen jól sikerült rendezvény megnyitóján Bornemisza János, a település polgármestere köszöntőjében elárulta: alig egy éve ellátogatott Parádra, hogy lássa, milyen egy igazi vadásznap, hogyan kell ahhoz szervezni, hogy jól érezze magát mindenki.

– Ma, legnagyobb örömünkre, itt köszönthetem a vendégeket Poroszlón. Próbálom megfogalmazni, hogy mit jelentenek számomra a vadászok, mit végeznek az erdőn, völgyön, hegyen, szárazon, vagy éppen vízen. Az első szó a varázs: az erdőben sétálni a nyári hajnali párában, a téli dermedt reggelben, a csendben. A varázs, ahogyan kora nyáron kicsinyeikkel megjelennek a disznók, az őzek, a nyulak, vagy ahogy a madarak éppen költenek. Varázslatos vadászni vízen, mezőn, hegyen és völgyön. A vadászat felelősségvállalás, nemes szórakozás, ahol köttetnek barátságok, üzletek is. Vigyázni egymásra, óvni a vadat – mondta a rendezvény hangulatához illő szavakkal a polgármester.

A Rendezvénytéren a hagyományok szerint zajlott a megnyitó: vadászkürtös térzenével hangoltak, majd vadászkutyák és gazdáik vonultak be, s hozták a zászlókat. Belkovics Zoltán énekművész adta elő a vadászhimnuszt. Ott volt az eseményen az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) több tisztviselője, ott üdvözölhették dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottat, dr. Jung Lászlót, az Egererdő Zrt. vezérigazgatóját.

A polgármester ­köszöntője után Polónyi György, az OMVK megyei szervezetének elnöke a vadásztársadalmat érintő kérdésekről szólt.

A vadásznapon kérdésünkre Szabó János, a Füzesabonyi Városi Lövészklub gazdasági vezetője elmondta: a lövész- és a vadásztársadalom hozzájuk jár lőni. Náluk történik a továbbképzésük is.

Kutyabemutató is gazdagította a vadásznapi programot Fotó: Jakab Tibor

– Nem a vadon kell gyakorolni. Meg kell tanulni lőni, akár az apróvadat sörétessel biztonsággal elejteni – magyarázta, majd bemutatta a saját fejlesztésű, saválló csövet, amiben vaddisznó sült épp. Előpárolták az előző napon, most pedig sütik, burgonyapürével és lecsós szafttal leöntve fogyasztják majd.

Domoszló-Kisnána vadászai közül Zimány Gyula arról beszélt, hogy ők a szervezésben segédkeztek. Pénteken érkeztek, és főznek is – árulta el. Szarvasborjúból babgulyást készítenek, szarvasjavából pecsenyét sütnek.

Dr. Magda Jenő, az Átányi Vadásztársaság tagja azért tartja fontosnak a vadásznapokat, mert ilyenkor régi barátokkal találkoznak, felelevenítik a vadászemlékeket.

– Az egyik fontos funkciója ennek a napnak, hogy népszerűsítse magát a vadászatot. A társadalomban ennek megítélése nem egyértelműen pozitív. Sokan azt hiszik, a vadász egyszerűen gyilkolja a vadat, és a természetből él. Nem látják a másik oldalát, hogy az illető milyen áldozatokat hoz. Van, akinek az az élete és a szenvedélye, hogy a természetet, a vadat ápolja, nevelje. Óvja és megőrizze a természeti környezetet, a vad élőhelyét, amelyik nekünk is életet adhat – mondta dr. Magda Jenő.

Hiába az ünnep, ha nagy a baj

Polónyi György szerint jó szívvel jött ide a Tisza ­mellé a megyei ­vadásztársadalom. A kamarai elnök köszönetet mondott a poroszlói önkormányzatnak, a Tisza-­tavi Ökocentrumnak és az Egererdőnek, a Nemzeti Agrárkamarának és külön Varga Istvánnak, a Laskó, Rima ­menti Vadásztársaság elnökének a segítségért, amit a rendezvény megszervezésében nyújtottak. Problémákról is beszélt az elnök. Elmondta, az afrikai sertéspestis Heves megyében az elmúlt időszakot jelentősen megváltoztatta. Újabb területek fertőződnek, s nem tudjuk, mikor lesz vége a vaddisznóállományt tizedelő kórnak. Tetten érhető az emberi felelőtlenség is. Az elmúlt hónapban a Tisza, Bodrog áradásakor lezúduló szemétmennyiség és állati tetemek mutatták, hogyan tesszük tönkre élővizeinket és magát a természetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában