heves megye

2017.09.25. 19:57

Komoly gond a közös költséggel tartozás

Kellemetlen meglepetés érheti a társasházi lakást vásárlókat, ha előzetesen nem tájékozódnak a megvásárolni kívánt ingatlan közösköltség-egyenlegéről. Előfordulhat ugyanis, hogy az előző tulaj tartozását nekik kell kifizetni, még akkor is, ha a tartozásról senki nem szólt nekik, és annak felhalmozási ideje alatt nem az ő tulajdonukban volt a lakás.

Süli Kinga

Megyénkben több ezren élnek társasházakban. A lakások értékesítésénél lehet gond az adósság. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Több ezer lakástulajdonosnak kell havi rendszerességgel közös költséget fizetnie. S bizony vannak olyanok, akik e kötelezettségüknek rendszeresen, éveken át nem tesznek eleget. A néhány havi tartozást még kifizetik, de akik már évek óta fizetésképtelenek, nem tudják leróni a tartozásukat, ezzel pedig akár milliós károkat is okoznak társasházkezelőjüknek.

Egy neve elhallgatását kérő megyei társasházkezelő vezetője elmondta, szerencsére azok vannak többen, akik csak pár havi díjjal tartoznak, ezt rendszerint ki szokták egyenlíteni. Azoktól viszont, akik évekig nem fizetnek, sokszor egyáltalán nem tudják behajtani az adósságukat.

– Nagyon nehéz behajtani, a sokszor már milliós összegre rúgó tartozásokat. Ilyenkor jelzálogot lehet bejegyeztetni az ingatlanra, de ezek a tulajdonosok rendszerint nem csak a társasházkezelőnek, hanem az adóhatóságnak, a banknak is tartoznak. Az ingatlan eladásakor először mindig ezeket a tartozásokat egyenlítik ki először, a társasházkezelő pedig sokszor semmit nem lát már a neki járó összegből. Persze, tudunk polgári pert indítani, de az évekig húzódhat, és csak a pénzt viszi, ezért ritkán szoktunk ehhez folyamodni – részletezte a szakember. Hozzátette, tulajdonosváltás esetén az új tulajnak érdemes a közös képviselőtől igazolást kérni a közös költség egyenlegéről, és akkor nem érheti meglepetés.

Megyénkben több ezren élnek társasházakban. A lakások értékesítésénél lehet gond az adósság. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Hoszné dr. Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, a főszabály szerint a közös költség megfizetése a tulajdonost terheli, vagy a haszonélvezőt. A felhalmozott közösköltség-tartozás végső soron azt terheli, aki felhalmozta, de az nem egyértelmű, hogy a társasház ezt kitől követelheti.

– A bírói gyakorlat nem egységes ebben a kérdésben – fejtette ki Hoszné dr. Nagy Tímea. – Van olyan bíróság, amelyik az eladót, van, amelyik a vevőt kötelezi a közösköltség-hátralék leróvására, de egyetemleges kötelezés is elő szokott fordulni. A vásárlóknak érdemes körültekintően eljárniuk, vagyis érdemes igényelni a közösköltség-egyenlegről a már említett igazolást, valamint a társasház szervezeti és működési szabályzatát is érdemes vásárlás előtt elolvasni, mert az néha rendelkezik arról, hogy kit terhel a közösköltség-tartozás.

Az ingatlanos szakemberek is nagyobb körültekintésre intenek

Hovanecz Dalma, a Duna House ingatlaniroda gyöngyösi irodájának vezetője lapunknak elárulta, irodájukban minden egyes eladó ingatlannak lekérik a tulajdoni lapját, amin látható a teher, ha a társasház bejegyeztette a földhivatalnál a követelését. A tulajdoni lap mellett a lakás tulajdonosától egy igazolást is szoktak kérni a közös költség egyenlegéről, de ezt a vevő akár maga is kikérheti a társasház közös képviselőjétől. A szakember elárulta, olyan is előfordult már, hogy a lakást közösköltség-tartozás terhelte, és az eladó megegyezett a vevővel, hogy az utóbbi egyenlítse ki a tartozást, annak összegét pedig levonták az ingatlan vételárából.

Süli Kinga

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában