vélemény

2019.02.14. 15:50

Könyvmentők

Vigyél egyet és hozz helyette egy másikat!

Hliva Éva

Szembejött velem a hír, miszerint egy konténernyi magyar könyvet dobtak ki. Montrealban a Magyar Otthon könyvtárával történt a szomorú eset. A hír szerint összesen kétezer magyar kötetet vittek el a szemetesek a városbeli Foyer Hongrois-ból. Úgy döntött az intézmény vezetősége, hogy nincsen igény magyar bibliotékára az egyébként a magyar közösség által alapított idősek otthonában, mivel az utóbbi időben a lakók viszonylag ritkán kölcsönöztek ki könyveket.

Sokakat felháborított ez a megoldás, többen itthonról is segíteni szerettek volna, mások a történelem idővonalán húztak párhuzamot a történtekkel. Aztán olvasom, hogy kidobott könyvekből nyitottak könyvtárat a kukások. Ez is külföldi hír, történetesen az ankarai köztisztasági vállalat munkásairól szól, akik több hónap alatt szedték össze a gyűjtőkből megmentett köteteket. Első körben csak a dolgozók és családtagjaik olvashatták a műveket, de ahogy az állomány nőtt, a megunt kötetek könyvtára megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Szűkebb pátriánkban is élnek könyvmentők. Egy gyöngyösi használtruha-kereskedés egyik polcán használt könyvek is sorakoznak. A kiírás szerint: Vigyél egyet és hozz helyette egy másikat! Az eladó azt mondja, hogy sokan cserélnek így olvasnivalót.

Elgondolkodtató, hogy manapság a könyv mennyire érték, s ki gondolja még úgy, hogy kenyeret, könyvet kidobni szentségtörés!?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában