Koronavírus: a Gyöngyösi AK elnöke is az otthonmaradásra buzdít

Az új koronavírus terjedésesének megelőzése érdekében újabb és újabb döntéseket, intézkedéseket hoznak Heves megyében is. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Ossza meg velünk, milyen az otthoni, digitális tanulás a gyermekével, vagy hogy az óvodással hogyan töltik a napjukat! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

20:05 A GYAK elnöke is az otthonmaradásra buzdít

A Gyöngyösi Atlétikai Klub elnöke, Kozma Zsolt is arra biztat mindenkit, aki csak teheti, hogy maradjon otthon. De senki ne mondjon le a mozgásról.

17:55 Hiesz György újabb sajtótájékoztatót tartott

– Próbálunk minél több maszkot, kesztyűt és védekezést elősegítő felszerelést biztosítani mindenkinek akinek szükséges. Gépjárművek vannak szolgálatban, egyrészt a kistérségi humán szolgáltatótól, másrészt a városházától. Felajánlásnak köszönhetően a Renault szalon tesztautóit is használhatjuk segély hordásra. A parkolás az ilyen járművek számára mindenhol ingyenes. Szintén segítséget kaptunk kaptunk arra is, hogy fertőtleníthessük ezeket, a rendőrségtől akik rendelkeznek erre alkalmas eszközzel – részletezte Hiesz György polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, és hangsúlyozta azt is, hogy a segítő önkéntesek kérésre mennek, enélkül nem kopognak be senkihez. – Kollégáink igazolvánnyal kitűzővel vannak ellátva és minden esetben igazolják magukat. Legyenek óvatosak, nehogy csalók áldozatává váljanak.

15:52 Vöröskeresztes felhívás

A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete a járványügyi veszélyhelyzethez kapcsolódó feladatok ellátásához várja 30-50 év közötti életkorú, egri férfiak jelentkezését önkéntesnek.

Érdeklődni, jelentkezni a [email protected] címen lehet.

13:00 Pénzzel támogatja a heves önkormányzat az egri és a hatvani kórházat

A képviselő-testület támogatta Sveiczer Sándor polgármester indítványát, s egy-egy millió forintot ajánlott fel a hatvani Albert Schweitzer Kórház alapítványa, valamint az egri Markhot Ferenc Kórház részére az önkormányzat idei költségvetéséből. A képviselő-testülete a hatvani intézményt egy PCR gép megvásárlásában egymillió forinttal segíti, az egri Markhot kórház által megjelölt, gyógyítási célra létrehozott szervezetet alapítványt pedig a járványügyi helyzet súlyosságát alapul véve, szintén ennyivel. A forrást a védekezéshez szükséges gépek, eszközök, védőfelszerelések beszerzésére használhatják fel.

A hevesi városvezető szerint a gesztust azt indokolja, hogy a világméretű járvány sajnos hazánkat is elérte. – Számos önkormányzat a lehetőségeihez mérten anyagi eszközökkel is támogatja a megelőzést és a fertőzöttek kiszűrését végző kórházakat. A PCR gép megvásárlása fontos, hiszen nyolcvan százalékos biztonsággal jelzi, hogy az adott minta alapján a beteg szervezetében van-e koronavírus, vagy sem. Ennek a gépnek a vételára mintegy harminc millió forint. Heves nem tartozik a hatvani kórház ellátási köréhez. Dr. Stankovics Éva főigazgató azonban arról tájékoztatott, hogy a műszer beszerzése esetén ellátási területtől függetlenül biztosítják azon önkormányzatok lakóinak is a használatot, akik az ellátási területen kívülről nyújtanak segítséget a gép beszerzéséhez – közölte a polgármester.

12:15 Az egri kórház dolgozói előtt tisztelegtek

12:00 Példaértékű a civil szféra összefogása Lőrinciben

A kisvárosban a folyamatosan működő önkormányzati segítségnyújtáson túl – amit a Szociális és Gyermekvédelmi intézmény munkatársai végeznek – példaértékű civil összefogás valósult meg a koronavírus által okozott fenyegetettség kezdete óta. Így többek között sokan szájmaszkokat készítenek a város által vásárolt alapanyagból, s ezeket minden háztartásba eljuttatják. A 65 éven felülieknek pedig egy helyi cég ajánlott fel vitaminokat, összesen három és fél millió forint értékben. Ezeket önkéntesek juttatják el az érintetteknek.

Víg Zoltán polgármester – egyeztetve a képviselő-testület tagjaival – bejelentette, hogy az önkormányzat hárommillió forintot ajánl fel a hatvani Albert Schweitzer Kórház alapítványának egy egészségügyi berendezés megvásárlására.

Több helyi lakos pénzt ajánlott fel a védekezés költségeire, a polgárőrök pedig megerősített szolgálattal vigyázzák a közterületeket.

A helyi kereskedők is felhívják a figyelmet a szájmaszk viselésére
Fotó: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

A járvány miatti szükségintézkedéseket enyhítendő, Pálinkás Péter alpolgármester szájmaszkkészítő versenyt hirdetett meg felnőttek és gyerekek számára. A győztesek közt tíz pizzát osztanak szét, az eredményhirdetésre vasárnap este kerül sor.

A településen plakátkampány is indul, ami során helyi kereskedelmi dolgozók hívják fel a figyelmet az egészségügyi intézkedések betartására, s arra, hogy az emberek vigyázzanak egymásra.

10:05 Az egészségügyet segíti különböző felajánlásokkal, aki csak megteheti

A hatvani önkormányzat vezetése 18 millió forintot ajánlott fel a település költségvetéséből az Albert Schweitzer Kórháznak, hogy a gyógyintézmény koronavírus-gyorsteszteket és az azokat elemző gépeket vásárolhasson. Ezt Horváth Richárd polgármester jelentette be. Mint fogalmazott, a járvány napról napra terjed, ezért létkérdés, hogy a szakemberek szűrhessék a gyanús eseteket. Kedden reggel meg is érkeztek a kórházba az eszközök.

Az említetten felül a környékbeli települések is folyamatosan számolnak be az egészségügynek juttatott pénzbeni segítségről.

Szabó Ottó önkormányzati képviselő az időseket is segíti Fotó: beküldött

A hatvani önkormányzat Fidesz–KDNP képviselő-csoportjának tagjai egyénileg ajánlottak fel adományt, s az összeget átutalták a hatvani Koronavírus Elleni ­Védekezési Alap számlaszámára. Szabó ­Ottó frakcióvezető közölte, hogy emellett három lézeres, kontaktmentes lázmérőt vásároltak a Hatvan és Vidéke Mentőalapítvány részére.

A Hatvani Városvédő Egyesület frakciója is a hatvani Koronavírus Elleni Védekezési Alap számára ajánlott fel félmillió forintot.

10:00 Tisza-tó: nem víkendeznek a nyaralókban

A Tisza-tavat övező falvakban is megjelentek a nyaralók tulajdonosai a napokban, de szerencsére elenyésző számban. A polgármesterek szerint a víkendezők legtöbbje a hét elején haza is utazott az otthonába.

– Poroszlón az a néhány ingatlantulajdonos, akik rendszeresen járnak a tóhoz, most is megérkeztek, és közülük páran itt is időztek. Ahogy láttam, eddig mindössze egyetlen házban maradt itt hosszasabban a család. Nem valószínű, hogy ez változna az elkövetkező napokban, hetekben – mondta lapunk kérdésére Bornemisza János, a falu polgármestere.

Hozzátette, szerinte a helyzetet a legcélravezetőbb nyugodtan kezelni. Nincs ok a pánikra, de most inkább csak az utazzon, akinek nyomós oka van rá.

9:50 Változott menetrend

A Budapest–Hatvan vasútvonal felújításának április 13-ig tartó, újabb fázisának munkálatai szerint módosultak a menetrendek – közölte a MÁV Zrt.

A hatvaniakat is érinti, hogy a vonatok a Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 35. percében indulnak, és a Zagyva-parti városba a páros órák 46. percében érkeznek. Hatvanból a páratlan órák 16 perce az indulási idő, és Budapestre a páros órák 25. percében gördülnek be a járatok. Reggel Hatvanból pár perccel korábban indulnak, s a Keleti pályaudvarra már az alapmenetrend szerint érnek. A Keletiből a Heves megyei városba 20 óra 5 perckor és 22 órakor induló gyorsított személy naponta jár. Akad néhány kivétel, így utazás előtt érdemes ellenőrizni a menetrendet.

Az egri gyors a Budapest és Hatvan közti szakaszon minden állomáson és megállóhelyen megáll, egyébként változatlan rend szerint jár. A Keleti pályaudvarról a páros órák 35. percében indítják a vonatot, a fővárosba a páratlan órák 25. percében ér fel. E vonalon is kérik, hogy készpénzmentesen, az interneten váltsanak jegyek az utasok.

9:20 A gyógyszerészek felhívása

Hazánkban több mint 12 ezer gyógyszerész és gyógyszertári asszisztens teljesít szolgálatot, több mint 2300 patikában – írja Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője közösségi oldalán. Kiemelte: ezekben a napokban különösen köszönik türelmüket és felelősségteljes szakmai munkájukat.

7:00 Könnyített a tagdíjfizetésen a megyei iparkamara

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is igyekszik megkönnyíteni a megyei cégek és tagvállalataik életét. Március végén jár le a határidő a kamarai regisztrációs díj (ötezer forint) befizetésére, ám az idén késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben nem kezdeményeznek behajtást a NAV-nál. Az önkéntes kamarai tagdíjak tekintetében felajánlják, hogy a már számlázott ötvenezer forintot meghaladó összegű tagdíjak megfizetésére kamatmentes fizetési halasztást és részletfizetést engedélyeznek mindenkinek, aki kéri és jogosult lehet a kedvezményre, 2020. december 15-ig szóló határidővel. Az egyéni vállalkozók tizenkétezer forint összeget meg nem haladó tagdíjtartozására késedelmi kamatmentes automatikus részletfizetést engedélyeznek 2020. december 15-ig.

A fennálló két éven túli tagdíjtartozások esetén összeghatártól függetlenül a kamara elengedi a behajtási költségátalány és késedelmi kamat összegét, kérés alapján részletfizetést engedélyeznek, amennyiben a tagdíjhátralékot 2020. december 15-ig megfizetik.

Folyamatosan biztosítják, hogy a Széchenyi Kártya Programon belül egyszerűsített eljárással juthassanak a vállalkozások a céljaiknak leginkább megfelelő forráshoz. Az egyes hiteltermékek típustól függően szolgálhatják a napi likviditás biztosítását, hozzájárulhatnak a beruházások, fejlesztések ösztönzéséhez, az uniós források hatékony felhasználásához, az agrárium finanszírozásához is.

A kereskedelmi tevékenység biztonságos folytatásához változatlanul biztosítják a származási bizonyítványok kibocsátását, hitelesítését, a kereskedelmi számlák és egyéb export-import okmányok hitelesítését, valamint ATA Carnet igazolványok kibocsátását, láttamozását.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elkezdte felmérni a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait, amely alapján megpróbálja beazonosítani a vállalati nehézségeket. A beérkezett vélemények alapján az MKIK ágazati szintű javaslatcsomagot fogalmaz meg, és cselekvési tervet dolgoz ki a megfelelő gazdasági és gazdaságpolitikai intézkedésekhez.

Főbb híreink a koronavírussal kapcsolatban

Március 25.

Március 24.

Március 23.

Március 22.

Március 21.

Március 20.

Március 19.

Március 18.

Március 17.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában