Koronavírus: minden csütörtöki infó egy helyen

Szűkebb hazánkban is folyamatosan hozzák az intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés jegyében. Minden lényeges csütörtöki infó egy helyen. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Budapest, 2020. április 6. Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje beszél a Toyota magyarországi márkakereskedés által felajánlott gépkocsik átadásán a Toyota budaörsi központjában 2020. április 6-án. Az Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport felhívására a "Segítünk egymásnak" kezdeményezés keretében 20 személygépkocsit és mikrobuszt ajánlott fel a márkakereskedés két hónapos használatra segélyszervezeteknek, valamint az Országos Mentõszolgálatnak a koronavírus elleni védekezéshez. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Frissülő cikkünkben folyamatosan számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Minden csütörtöki infó, bejelentés egy helyen! Ossza meg velünk, hogyan tölti mindennapjait a megszigorított kijárási korlátozás idején, illetve milyen tapasztalatai vannak az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

Az összes megyei infót, hírt megtalálja >>>>>Térségi Dossziénkban<<<<


18:00 Áprilisban 25 boldogító igen Gyöngyösön

Vannak, akik elhalasztják, és vannak, akik az újabb szigorításoktól tartva előre hozzák a nyárra tervezett esküvőjüket Gyöngyösön, ahol áprilisban már 25 pár mondta ki a boldogító igent. A temetési szertartások sem maradnak el, ám a végső búcsún csak a szűk család tagjai vehetnek részt – számolt be róla Gyöngyös Város Hivatalos Facebook-oldalán.

11:23 Ne dőljenek be a kamu hívásoknak!

A napokban egy parádi lakos arról értesítette a község polgármesterét, hogy idős szüleit idegenek telefonon megkeresve, az önkormányzatra és a polgármesterre hivatkozva, segítséget ajánlottak. Mudriczki József, a község vezetője nyomatékosan arra hívja fel a figyelmet, hogy egyelőre a településen külső segítő bevonására nem volt szükség. Ha bármilyen önkormányzati segítségről döntenek, arról időben tájékoztatják a lakosságot.

– Ez nem más mint a „trükkös lopások” új formája! Óvakodjunk a bajtól ilyen híváskor és hivatkozáskor azonnal hívják a rendőrséget (112-es segélyhívó). Ha bárkinek segítségre van szüksége, akkor keressék az ÖNÓ-t a 36/364-089-es vagy a hivatalt a 36/544-072-es telefonszámon – kéri a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy a községben változatlanul nincs fertőzött, se hatóságilag karantén alá vont személy. A polgármester büszke arra, hogy szinte mindenki betartja a szabályokat, s komolyan veszi a vészhelyzetet.

11:20 Színészeket segítenek Babszemjankóék a vírus idején

Régóta gyümölcsöző az együttműködés a Babszem Jankó Gyermekszínház Kulturális Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Heves megyei Szervezete között. Tőlük kaptuk az információt, hogy a gyerekeknek játszó művészek is a jótékonykodók között vannak.

Baráth Zoltán igazgató-rendező válaszát emailben kaptuk: – Való igaz, hogy jelentkeztünk önkéntességre. Ez több szálon is fut. Egy részről itt Egerszalókon a lakóhelyünkön, másrészt pedig Egerben, ahol jelenleg is két idősebb színészkollegát látunk el.

A Vöröskereszttel való együttműködésben én vagyok érintett arra a munkára, amit Gortva József elnökkel folyamatosan egyeztetünk. Velük már több éve részt veszünk programokon, így most is kézenfekvő volt, hogy jeleztem a részvételt.

11:15 Otthonról, mégis személyesen bankolhat a Takarékbanknál

A személyes ügyintézést igénylő lakossági ügyfelek okostelefonjuk, laptopjuk, tabletjük vagy asztali számítógépük segítségével élő videókapcsolaton keresztül is tudnak ügyintézést folytatni a Takarékbanknál. A pénzintézet a 2018-tól a Smart Pointban működő hasonló szolgáltatását terjesztette ki most az online csatornára is. Az indulással egyidőben megkezdődött a videóchat fejlesztés második üteme a vállalkozói ügyfélkör részére.

A Takarék Mobil Bankfiókok már 15 buszból álló flottát alkotnak. Jelenleg száz településen 150 ezer embert szolgálnak ki. Az egyedülálló kezdeményezéssel nem csak olyan településeket érnek el, ahol korábban kirendeltséget működtetett, hanem olyanokat is, ahol hosszú évek óta egyetlen pénzintézet sem volt jelen. A most bevezetett VideoBank szolgáltatást a koronavírus-járvány miatt fejlesztették ki gyorsított ütemben.

Az induláskor a lakossági ügyfelek videóchaten intézhetik egyebek mellett a hitelekhez, bankkártyájukhoz, bankszámlájukhoz, vagy akár a lekötéseikhez kapcsolódó ügyeiket. A videós ügyintézés ugyanolyan biztonságos, mint a fióki kiszolgálás, hiszen az azonosítás megegyezik a bankfiókban alkalmazott folyamattal. Jelenleg öt ügyintéző várja a hívásokat munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken pedig 8 és 15 óra között.

10:37 Fertőtleníthető arcvédő pajzsokat vehetett át a hatvani Albert Schweitzer Kórház

Az arcvédők 3D-és nyomtatási technikával készültek a jászberényi Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola munkatársainak közreműködésével.

10:20 A távoktatással kapcsolatos tapasztalatokat várja sz egri egyetem

9:20 Online is szervezhetnek nyelvvizsgát az arra alkalmas vizsgaközpontok

7:30 Koronavírus menüponttal bővítették az Életmentő alkalmazást

Az országos mentőszolgálat folyamatosan él a technológia fejlődésével, s azt a tevékenysége szolgálatába állítja. Már két mobiltelefonos applikációjuk is elérhető. Ahogy arról már korábban írtunk, a második alkalmazás, mely az Életmentő nevet kapta, a segélyhívást könnyíti meg. Mégpedig azzal, hogy a hanghívás pillanatában megjelennek az előre betáplált információk a betegről a mentésirányító szakember előtt.

– Mindemellett sok más okos funkció is található benne, ilyen például a kórházi adatbázis, de a közeli gyógyszertárakról is pillanatok alatt informálódhat a felhasználó. Ezek között egy aktuális újdonság az a rész, ahol a koronavírussal kapcsolatos friss információk érhetőek el. Ezeket az erre létrehozott hivatalos honlapról tekinthetik meg a felhasználók – mondta el lapunk kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenkinek javasolja az alkalmazás letöltését, hiszen bármikor szükség lehet rá, ugyanis gyorsítja az információcserét, ez pedig bármilyen egészségügyi krízishelyzet esetén igen fontos.

– Arra is lehetőség van, hogy aki szeretné, folyamatosan friss híreket kapjon az appon keresztül a mobiltelefonjára – részletezte a szóvivő.

Hangsúlyozta, ha valaki a vírus tüneteit észleli magán, akkor továbbra is a háziorvosának kell jeleznie ezt, aki a protokollnak megfelelően dönt a további intézkedésekről. – Természetesen ha életveszély jelei mutatkoznak, és a beteg nehezen vagy nem kap levegőt, akkor az applikáción keresztül is segítséghez juthat a mentőktől – közölte.

7:20 Betartják a szabályokat a gyöngyösi idősek otthonában

A gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonában még egyetlen lakóinál sem kellett gyorstesztet végezni, hiszen egyiküknél sem merült fel a fertőzés gyanúja, számolnak be a város közösségi oldalán. Mint írják: az intézményben eddig és ezután is maradéktalanul betartják a járványügyi szabályokat.

7:15 Online filmajánlóval vár az egri egyetem

7:00 A katonák is folyamatosan segítik és támogatják az embereket a veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzetben jelentkező feladatok kapcsán a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket.

Különösen fontos ilyenkor az összefogás, a társszervek kölcsönös támogatása, valamint az, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett rendszabályokat mindenki ismerje és betartsa – kaptuk a tájékoztatást a Magyar Honvédség illetékes vezetőitől.

Katonák segítik március 30-ától 51 kórház vezetőit abban, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a szükséges egészségügyi felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek megóvása biztosított legyen, valamint a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartatása ne szenvedjen csorbát.

További részletek ITT olvashatóak.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában