megelőzés

2020.03.26. 11:30

Koronavírus: az ostorosi háziorvos szerint a legjobb megelőzés a szabályok betartása

Napokon belül óriási mértékben növekszik majd a fertőzöttek száma. Nem elég ismerni a szabályokat, hanem következetesen be is kell tartani azokat – hívta fel a figyelmet dr. Darvai László.

Szabó Katalin

Dr. Darvai László óvatosságra int

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A járvány terjedését egyféleképpen lassíthatják az emberek, ha kerülnek minden személyes érintkezést – tanácsolta dr. Darvai László ostorosi háziorvos.

– A minden itt valóban mindent jelent: a szűk családon kívül ne csoportosuljanak, ne találkozzanak az emberek. A legszükségesebbeket és a legkevesebb alkalommal vásároljanak. Az otthonukat csak azok hagyják el, akiknek teendője halaszthatatlan, s ők is a legkevesebb ideig. Ahol másokkal találkozhatnak, ott maszkot viseljenek, és ahol megfoghatnak mások által érintett tárgyakat, ott gumikesztyűt hordjanak. Ennek hiányában pedig fertőtlenítsék a kezüket amint lehet: különös tekintettel ha az üzletekben, piacon, postán, gyógyszertárban, egészségügyi intézményben járnak – javasolta.

Hozzátette, a lakásukba belépve vegyék le a felsőruházatot, majd azonnal mossanak kezet szappannal. Kerüljék a készpénz használatát, várakozáskor egymástól tartsanak két méter távolságot. Ne használjanak tömegközlekedést, az utcán ne csoportosuljanak, beszélgetéskor is legyen meg a két méter. Tisztelettel, de határozottan hívják fel egymás és a minket kiszolgálók figyelmét a maszk, gumikesztyű használatára. A munkahelyeken is viseljenek maszkot! – közölte.

– Az otthonra vásárolt, kapott tárgyakat körülbelül két napig érdemes elkülönített helyen tartani, mielőtt a lakótérbe bevinnénk. A vizsgálatok alapján az új típusú koronavírus bizonyos felületeken tartósan fertőzőképes maradhat. Az, hogy a tárgyaknak milyen szerepe lehet a járvány terjesztésében, még nem tudjuk. Ha azok fertőzött személlyel érintkezhettek, jobb az óvatosság – jegyezte meg.

Elmondta, rengetegen keresik telefonon köhögés, láz és egyéb vírusfertőzés tüneteivel. A járvány idején ugyanúgy jelentkeznek allergiás reakciók, egyéb fertőzések, nem lesz kevesebb az infarktus és a szélütés sem. Ezeket a betegeket ugyanúgy el kell látnia az egészségügyi ellátórendszernek, mint eddig. Ez jelenti a másik nagy kihívást, aminek nehezen tud majd megfelelni a rohamosan átalakuló ellátórendszer. A vészhelyzet miatt korlátozottá vált az egyéb betegségek kezelésének lehetősége.

Dr. Darvai László óvatosságra int Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Egy család egy járványügyi egységet alkot. Amennyiben nincs kontaktus külső személlyel, az egység megmarad és védett. Ne látogassuk rokonainkat! Ha ápolni kell valamelyik hozzátartozót, költözzünk össze – ha lehet–, így tudjuk legjobban védeni egymást. Innentől kezdve így alkotunk biztonságos egységet, s együtt kell maradni a veszélyhelyzet elmúltáig, vagy az átfertőződés utáni gyógyulásig. Ha egy családtag eljár dolgozni úgy, hogy a munkahelyén nem tartják be a szabályokat, a biztonságos egység megszűnik – ismertette a doktor.

Kiemelte, nem csak az idősek veszélyeztetettek. A korosaknak nem az éveik száma miatt kell óvatosnak lenniük, hanem mert minél idősebbek vagyunk, annál több az idült betegségünk. Életkortól függetlenül veszélyben van az, akinek krónikus tüdő- vagy szívbetegsége van. Ilyen még a csökkent immunitású állapot, a rosszindulatú daganat megléte vagy annak kezelése miatt, illetve rizikó a dohányzás is. A magyarok egészségi állapota sajnos európai összehasonlításban is az egyik legrosszabb, ily módon a kitettségünk is jelentősebb.

– Nincs pánik, de sajnos sokaknál a reális helyzetértékelés is hiányzik. Lehet dühösnek lenni mindazokra, akik nem tartják be a szabályokat, akik nem veszik komolyan a veszélyt, akik a vírustól megvédő „csodaszerek” alkalmazásával hitegetik az embereket, vagy azokra, akik több ezer forintért árulnak védőeszközöket. A legfontosabb mégis a csendes többség. Ők, akik otthon ülnek, nem mozdulnak ki, átalakították az életüket, nyugalmat erőltetnek magukra. Ha a véleményük sokat jelent a közösségükben, hallatják szavukat, s ezt mindannyiunk egészségéért teszik. Őket figyeljük! – mondta.

Napok alatt óriási mértékben növekszik majd a megfertőzöttek száma, ez olvasható ki az előző napok tapasztalataiból. Ez meghaladja majd az egészségügyi ellátórendszer kapacitásait, vélte a háziorvos. Ha akkor kezdünk el óvatosnak lenni, amikor már tele a kórház, az késő. Mentsük, ami menthető! Ne találkozzunk, ne beszélgessünk, ne hagyjuk el az otthonunkat! – kérte. Mindenkinek azt javasolja, ne menjen a rendelőbe, inkább hívja fel telefonon a háziorvost. Hozzátette: a koronavírus-fertőzés csak kis százalékban súlyos, az esetek többségében nem igényel kórházi kezelést. Azt, hogy fertőzés tünetei esetén mit kell tenni, eldönti a szakember. A kórház gyógyítókapacitása csak akkor őrizhető meg, ha csakis az indokolt és súlyos esetek kerülnek be. A többi páciens szépen otthon meggyógyul.

Végül megjegyezte, a várható helyzet mindenkit próbára tesz. A családokban is feszültséget gerjeszthet a bezártság, a szabályok betartása és a megszokott életvitel hirtelen megváltozása. Legyünk egymáshoz türelmesek! A veszély elmúltával az élet egyszer csak visszazökken a régi kerékvágásba. Felelősséggel döntsünk és cselekedjünk, hogy emelt fővel állhassunk majd beosztottaink, barátaink, családtagjaink előtt! – tanácsolta Darvai doktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában