Koronavírus: bezárnak az intézmények és elmaradnak a programok Egerben

Mint ismert: veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány, a koronavírus terjedését megelőzendő, s ez Heves megye önkormányzatait, illetve kulturális, oktatási és sportegyesületeit is érinti.

Sz. K.

Februárig a megyeszékhelyre is kimondottan sokan látogattak Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A koronavírus miatt beállt helyzetre való tekintettel bezár a közönség előtt az Egri Kulturális és Művészeti Központ, az Agria Mozi, a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, mindezt az érintett intézményvezetőkkel egyeztetve – jelentette be Mirkóczki Ádám polgármester szerdán a városházán.

– Az egri strand és a Bitskey Aladár Uszoda szintén zárva tart, kivéve, ha az érintett nagy csapatok zárt kapus meccseket tartanak, közönség viszont így sem mehet be. Ez a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokra is vonatkozik, az utánpótlás kérdésében még nincs döntés – közölte.

Hangsúlyozta, elmarad a Tavaszi Fesztivál minden rendezvénye, az Egri Csillag fellövés, a Hungarikum Piknik, és az Eger Rallye is. A szociális szolgáltató központ több idősek nappali foglalkoztatót tart fenn, nem szeretnék, ha ezek a következő időszakban működnének. Az Idősek Berva-völgyi Otthonában pedig látogatási tilalmat rendeltek el.

– Egyelőre nem zárjuk be az óvodákat és bölcsődéket, ugyanakkor arra kérjük a szülőket, aki teheti, maradjon otthon gyermekével. Kérünk továbbá mindenkit, hogy kerüljék a nagyobb közösségi tereket, figyeljenek oda a higiéniára és a fertőtlenítésre, valamint a szülők ne hordják gyermekeiket edzésre, meccsekre ha nem muszáj! – emelte ki a városvezető. Hozzátéve, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár pedig lemondta a rendezvényeit, viszont attól még az intézmény üzemel. Kiemelte, minden más döntésig ez van érvényben. Próbálják a fertőtlenítő eszközöket előre beszerezni, ha esetleg huzamosabb ideig fenn állna ez a helyzet.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk az SBS-Eger–HE-DO B. Braun Gyöngyös összecsapás 18 órakor kezdődik a Kemény Ferenc Sportcsarnokban, azonban ezt az érdeklődők nem láthatják a helyszínen. „A klubvezetés azon dolgozik, hogy a szurkolók élő közvetítésen keresztül követhessék figyelemmel a mérkőzés alakulását” – adta hírül a házigazda egylet.

Szinte követhetetlen ütemben jelentik be megyénk önkormányzatai, intézményei, hogy a hét végére tervezett március 15-i rendezvényeket nem tartják meg.

A kollégiumokat is el kell hagyniuk a hallgatóknak

A kormány döntése értelmében bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy egyetemi oktatás határozatlan ideig kizárólag távoktatás formájában folyhat, és intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. Az intézkedések visszavonásig érvényesek. Valkóné Révai Renáta, az Eszterházy Károly Egyetem sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat, mától távoktatásban folyik a munka az intézményben. Kérik a kollégákat és a hallgatókat, hogy folyamatosan figyeljék az egyetemi honlapon, e-mailen és Neptun-üzenetben érkező közleményeket. Hozzátette, a március 14-ére tervezett X. Egri Csillag Fellövés elmarad. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona ­rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes március 12-re és 14-re tanítási szünetet rendelt el. Március 16-tól 21-ig tavaszi szünet lesz, március 23-tól további intézkedésig az egyetemen a munka távoktatás formájában zajlik. A hallgatói ügyintézés és az oktatókkal való kapcsolattartás kizárólag elektronikus úton történhet. Március 23-tól a szakmai gyakorlatokat felfüggesztik. A kollégiumokból legkésőbb március 15-i ki kell költözni. Mától a Líceum, a Varázstorony és a Tittel Pál Könyvtár külső látogatókat nem fogad.

Gyakoribb szentmisét, istentiszteletet javasolnak

A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát – nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt követően, hogy a kormány rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus járvány miatt. Azt kérik, ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat.

A Heves Megyei Vízmű Zrt. a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az ügyfélszolgálati személyes ügyintézés helyett kéri, ügyfeleit, hogy részesítsék előnyben az elektronikusan vagy telefonon történő ügyintézést.

A Szelektív Np. Kft. szintén kiemelten fontosnak tartja az új vírus elleni védekezést ezért, figyelemmel az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő iránymutatása alapján március 12. napjától visszavonásig a közszolgáltató telehelyén (Hatvan térségi hulladékkezelő központ, és Regionális Hulladéklerakó és hasznosító telep Tura) a megelőzés, minimalizálás és a közszolgáltatás fenntarthatósága érdekében szükségessé vált a személyes kontaktusok minimalizálása, azaz a személyes ügyfélszolgálatok zárva tartása – írják honlapjukon.

A járvány megelőzése érdekében a gyöngyösi Dorothy zenekar is elhalasztja koncertjeit a közel jövőben. – Biztosan sokan értesültetek már a kormány döntéséről a rendezvények megtartását illetően. Sajnos a következő márciusi és áprilisi koncerteket le kell mondanunk, vagy el kell halasztanunk. A gödöllői és a békéscsabai koncertek ősszel pótolva lesznek október 16. és október 9.), a többi viszont sajnos elmarad. Vigyázzatok magatokra és egymásra, hogy hamarosan újra találkozhassunk a koncerteken – írja a zenekar facebook oldalán.

Az Agria Park a koronavírus-fertőzés elleni védelem jegyében a március 13-ára és 14-ére tervezett Pálinka Fesztivált és 12. születésnapi rendezvényét elhalasztja – írják facebook oldalukon.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavir[email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában