Koronavírus: minden csütörtöki infó egy helyen

Az új koronavírus terjedésesének megelőzése érdekében újabb és újabb döntéseket, intézkedéseket hoznak Heves megyében is. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Fotó: Czimer Tamas

Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Ossza meg velünk, milyen az otthoni, digitális tanulás a gyermekével, vagy hogy az óvodással hogyan töltik a napjukat! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Az összes Heves megyei, koronavírussal kapcsolatos infót, hírt megtalálja >>>>>Heves megyei Dossziénkban<<<<<


18:10 Heves megyében továbbra is három igazolt fertőzött van

A koronavirus.gov.hu április másodikai friss közlése szerint Heves megyében továbbra is három igazolt koronavírusos megbetegedést tartanak számon. Ezzel megyénkben van a legkevesebb igazolt fertőzés Békés megyéhez hasonlóan.

16:30 Könnyíti a nyugdíjasok számára az utalvány kifizetést a posta

Egyszerűsített meghatalmazással és ingyenes ismételt kézbesítéssel könnyíti a nyugdíjasok számára az utalványok kifizetését áprilistól a Magyar Posta. A változás szerint amennyiben az utalvány címzettje nyugdíjas és személyesen nem kívánja átvenni az utalvány összegét, élhet az egyszerűsített meghatalmazás lehetőségével, és megbízhatja a pénz átvételére akár a szomszédot vagy mást, aki iránt bizalommal van. A meghatalmazás egyszeri alkalomra szól. A társaság döntött arról is, hogy a posták legfeljebb 18 óráig lesznek nyitva hétköznaponként.

15:00 Nyolcszázezer forinttal támogatták a hatvani kórházat

Zagyvaszántó háromszázezer forinttal járult hozzá az Albert Schweitzer Kórház Alapítvány működéséhez. A Kotrocz Trans Kft. és Kotrocz Gyula további ötszázezer forinttal, így a településről nyolcszázezer forint érkezett.

12:45 Lőrinciben eddig négyen kerültek karanténba

A Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatal tájékoztatása alapján négy fő van hatósági karantén alatt Lőrinciben. A négy fő egymástól teljesen függetlenül került hatósági megfigyelés alá a saját háztartásában. Tehát a négy karantén alatt álló személy semmilyen kapcsolatban nem áll és nem állt egymással! Mind a négyen a saját munkájuk kapcsán kerülhettek kapcsolatba olyan személlyel, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett – tájékoztatta a Hatvan Onlinet Pálinkás Péter alpolgármester, a helyi védelmi törzs vezetője csütörtökön.

Mint írják: a járványügyi zárlatot nem az önkormányzat rendeli el, hanem az adott kormányhivatal.

10:15 Egerben is vannak már segítséget váró orvosok

Pihentesd a dokit! elnevezéssel különleges Facebook-csoportot hozott létre három hölgy. Egerből még nem érkezett felajánlás, viszont várakozó orvosok már regisztráltak segítségért – tudtuk meg Pócsik Attilától, a városháza sajtóreferensétől.

A csoport azzal a céllal jött létre, hogy segítse az egészségügyi dolgozók munkáját, akik ebben a nehéz helyzetben fokozott veszélynek vannak kitéve. Az ötlet Berke Mónika alapítótól származik, aki a vészhelyzet elrendelése után Budapesten felajánlotta az Uzsoki kórházhoz közel található lakhatásra is alkalmas ingatlanirodáját az ottani dolgozók részére. A saját közösségi oldalán kitett posztját közel kétezerötszázan osztották meg, majd rövidesen érkeztek a felajánlások is, megkeresések is. Móni ezért úgy gondolta, hogy létrehoz egy jótékonysági csoportot, ahol össze tudják kötni a lakástulajdonosokat az egészségügyben dolgozókkal. Először csak Budapest területére koncentrálódott, de az egyre növekvő és a különböző régiókból érkező megkereséseknek köszönhetően hamar országossá vált a kezdeményezés.

Az indulás óta eltelt alig két hét alatt nagyon sok felajánlást kaptak és már több mint nyolcvan egészségügyben dolgozó számára tudtak ideiglenes lakhatást biztosítani.

– A lakástulajdonosok megnyugtatására minden jelentkezőt leellenőrizünk mielőtt összekötjük őket, hiszen sajnos ezekben az időkben is lehetnek visszaélések. A lakások fertőtlenítését használat után az Ozone White és Budapest Ozone biztosítja, kapacitástól függően. Ezzel szintén a felajánlókat szeretnénk megnyugtatni. Célunk hogy minél több lakástulajdonost tudjunk összekötni azokkal, akik extrémen veszélyeztetettek. Bízunk benne, hogy ily módon mi is hozzá tudunk járulni az egészségügyi dolgozóink biztonságához és pihenéséhez – áll a csoport felhívásában.

9:00 Munkások fertőtlenítenek Gyöngyösön

A munkások folyamatosan fertőtlenítik a város köztereit.

 

8:00 Virtuálisan várja nézőit pénteken a Gárdonyi Géza Színház

7:30 Elindult a Pihentesd a dokit! kezdeményezés

Egyre többen ajánlják fel ingyen üresen álló ingatlanjaikat az egészségügyi dolgozók számára a veszélyhelyzet idejére. Egerből is várják a csatlakozókat – " target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow">olvasható Eger hivatalos közösségi oldalán.

7:00 Pizza a varróknak Lőrinciben

Pálinkás Péter alpolgármester a közelmúltban hirdette meg a maszkvarró versenyt, a győzteseinek pizzát ajánlott fel. Miután a helyi Mikó Zsolt is csatlakozott a kezdeményezéshez, végül mind a huszonhárom pályázó kapott utalványt. A legfiatalabb jelentkező a hat hónapos Bognár Botond – akit a szülei neveztek be –, a legidősebb a nyugdíjas Lengyel Gáborné Marika néni volt.

Maszkokat készítettek Lőrinciben Fotó: beküldött

6:50 Félszáz önkéntessel segítenek Petőfibányán

Az önkormányzat vezetésének célja, hogy a településen mindenki maszkhoz jusson – tájékoztatott Juhász Péter polgármester. Elmondta, hogy több mint ötven önkéntes már végzi is a munkát, s hamarosan elkezdik a kész, mosható maszkok kiszállítását.

– Mindenkihez bekopogtatunk – mondta a község első embere. – Kérjük, hogy használatba vétel előtt mossák és vasalják a maszkokat, amit a többihez hasonlóan nem egész napos viseletre ajánlunk. A maszk gumi része forrásban lévő vízbe, vasalóhoz ne érjen! Ha felvettük, ne igazgassuk, érjünk minél kevesebbet arcunkhoz! Lehetőleg a másfél méter távolságot tartsunk egymástól! Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra!

Juhász Péter aláhúzta: az önkénteseknek köszönik az ebédhordást, a bevásárlást, a szabást-varrást. A településen élőknek pedig köszönik a türelmet és a kitartást; azt, hogy ilyen gyorsan tudtak alkalmazkodni az új élethelyzethez. Egyben felhívta a figyelmet, hogy ha bárki tud segítségre szoruló emberről, vagy aki maga is segítségre szorul, az telefonáljon a hivatalba a 37/387-303-as vagy a 06/30-190-0022-es számon.

A településen folyamatosan dolgoznak a koronavírus okozta helyzet kezelésén. A múlt héttől egyszer használatos ételdobozokban kapják az ebédet az óvodások, az iskolások és minden igénylő, a korábbiakhoz képest változatlan áron. Elkezdődött a házhoz szállítás a 65 év felettieknek is. Az Első Szeretet Baptista Gyülekezet önkénteseinek támogatásával már zajlik az idősek számára a bevásárlás és a gyógyszer házhoz szállítása.

Főként azoknak az időseknek próbálnak segíteni, akiknek a közelben nincs fiatalabb hozzátartozójuk. Az önkéntesek felvették velük a kapcsolatot, figyelnek rájuk, és összekötik őket a külvilággal.

– Kérjük, hogy csak a kitűzővel rendelkező segítőkkel legyenek kapcsolatban a visszaélések elkerülése végett – hívta fel a figyelmet a polgármester. – Fontos, hogy segítsük a szomszédainkat, rászoruló barátainkat, mert az önkénteseink kapacitása is véges. Bármilyen kérdés és kérés esetén kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában