Koronavírus: nagy figyelmet kérnek az ételszállító cégektől

Az új koronavírus terjedésesének megelőzése érdekében újabb és újabb döntéseket, intézkedéseket hoznak Heves megyében is. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Forrás: Shutterstock

Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére. Ossza meg velünk, milyen az otthoni, digitális tanulás a gyermekével, vagy hogy az óvodással hogyan töltik a napjukat! Írja meg tapasztalatait a [email protected] mailcímre!

20:35 Adomány az egri kórház dolgozóinak

Mezőkövesdről érkezett adomány a Markhot Ferenc Kórház dolgozói részére. A Magico Ultras szurkolói csoport szervezett gyűjtést, a kézilabda szurkolók és civil felajánlók jóvoltából az egri kórház dolgozói részére százharmincezer forint értékben egyebek között ásványvizet, üdítőt, gyümölcslét, teát, kávét szereztek be. Az adományozók ezen kívül a Mezőkövesdi Mentőállomást is támogatták ötvenezer forint értékű mosókapszulával és öblítővel, amely jól jöhet az új mosógéphez, amelyet helyi és környékbeli magánszemélyek jóvoltából kaptak, egy szárítógéppel együtt.

16:30 Gyűlnek a szívecskék

A felsőtárkányi faluházban is gyűlnek már a szívecskék.

15:25 Folytatódott az ételosztás

A Krisna-hívők Közösségének Ételt az Életért programja kötelességének tartja, hogy a pandémiás veszélyhelyzet ideje alatt is folytassa mindennapos ételosztásait. Az étel elkészítése fokozott fertőtlenítési eljárások mellett, míg az ételosztások lebonyolítása fokozott elővigyázatossággal történik. Szerdán a Tűzoltó téren osztottak.

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

13:30 Péntektől nem közlekednek Gyöngyösön a helyijáratok

A gyöngyösi helyijáratos autóbusz-közlekedést biztosító Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint Gyöngyös teljes helyi közlekedését leállítják március 27-én, pénteken.

Az operatív törzzsel történt egyeztetést követően a társaság március 24-én kapott engedélyt a szolgáltatás beszüntetésére. Az engedély feltétele az volt, hogy a szolgáltató biztosítsa a munkavállalók munkahelyre történő el- és hazajutását. Ennek mostanra tudtak eleget tenni.

A helyijáratos tömegközlekedés pénteken üzemkezdettől lép életbe.

11:10 Nagy figyelmet kérnek az ételszállító cégektől

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járvány megelőzése érdekében a napokban több javaslatot is megfogalmazott az élelmi- szerrel foglalkozó, s az ételkiszállító cégek számára.

Tanácsuk szerint a működés fenntartása, a fogyasztók folyamatos ellátásának biztosítása érdekében – ha még nincs – készíteni kell készenléti és üzleti folytonossági tervet a járvány idejére. Enyhe tünetekkel rendelkező dolgozókat is a munkától távolmaradásra hívják föl. Ha fertőzésgyanús egy dolgozó, el kell különíteni és értesíteni kell háziorvosát. Minden olyan felületet fertőtleníteni kell, amellyel érintkezett.

Alapvető követelmény, hogy élelmiszer-előállító üzemben kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak, akik magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani. A fogyasztásra kész csomagolatlan élelmiszerek kezelésénél mindenképpen szükséges az arcmaszk és a gumikesztyű viselése. Az üzemben rendszeres fertőtlenítést, védőeszközök viselését tanácsolják.

A járványhelyzetben sok vállalkozás dönt az ételek házhoz szállítása mellett. Ilyet csak a megfelelő körülményeket biztosítani képes, külön engedéllyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás végezhet.

A Nébih szerint most csakis a frissen készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt, az is megfelelő hőmérsékleten. Ha a szállító nem találkozik a fogyasztóval, akkor az élelmiszert lehetőleg pluszzacskóban, a kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.

A többször használható ételszállító eszközöket, edényeket vagy göngyölegeket virucid hatású fertőtlenítő mosogatószerrel kell elmosogatni, a szállítóbokszokat, az ételt házhoz vivő jármű felületeit is ilyen hatású szerrel kell tisztítani, naponta többször. A dolgozókat is el kell látni kézfertőtlenítő szerrel, azt kötelesek az átadás előtt, s távozás után azonnal használni.

Érdemes készpénzkímélő fizetési módokat választani, leginkább az előre utalást. A fizetési módokról előre tájékoztatni kell a vevőket. A vásárlóktól is elvárható a felelősségteljes magatartás, ha valaki önkéntes izolációban él, azt jelezze előre.

11:00 Házhoz viszik a moziélményt Egerben

9:45 Házhoz mennek az egri tejtermékek

Hétfőtől házhoz szállítást is vállal az Egertej.

– Azokat a kéréseket, amelyek délig beérkeznek, még aznap teljesítjük. Az első napon 120 megrendelőnek szállítottunk – közölte Ötvös Imre ügyvezető igazgató, aki elmondta, délután kettőtől indul a termékek kézbesítése. Főként Egerből, Andornaktályáról, Ostorosról, Felsőtárkányból, Egerszalókról és Egerbaktáról kértek tőlük árut.

A Heves megyei cég termékei népszerűek.

– A fővárosból, de még Pécsről is kerestek minket, sokan rokonokkal hordatják a produktumainkat azon településekre, ahol nem forgalmazzák – mondta a cégvezető. – A javaslatunk: akik élni szeretnének e szolgáltatással, hogy ha társasházban laknak, az egész ház rendelését egyben adják le, így gyorsabb és zökkenőmentesebb lehet a kézbesítés.

9:00 Eger is hálás az egészségügyi dolgozóknak

Szól a taps az egészségügyi dolgozók munkájának. A hála­tapsmozgalmat a karanténban az olaszok és spanyolok indították. Az Ablakomból nevű kihívás Egerben is működik. Este fél nyolctól sokan az otthonukban megtapsolják azokat, akik értük dolgoznak, orvosokat, ápolókat, mentősöket.

8:00 A kis faluban is segítenek az oktatásban

Megyénk második legkisebb lélekszámú községében is kialakulóban a digitális és távoktatási forma. Bujáki Ferenc polgármester arról tájékoztatja a lakosságot, hogy az önkormányzat próbál segítséget nyújtani azoknak, akik nem rendelkeznek digitális eszközökkel. A Pétervásárai általános iskola következő tananyag szállítmányát csütörtök délelőtt a terpesi hivatalban át lehet venni, a szomszédos szajlaiakét pedig eljuttatják az ottani hivatalba. Aki a visszaküldendő tananyagot beviszi a hivatalokba, azt a polgármester vissza is juttatja az iskolának.

A szajlai óvoda vezetőjével egyeztetve úgy tudják megoldani az ovisok fejlesztését, hogy minden hétfőn összeállítják az óvónénik az egy hétre szánt feladatokat, fejlesztőket. Ezeket szintén a hivatalban lehet átvenni, majd péntek délelőttig lehet visszajuttatni, ahonnan továbbítják az óvodába – áll a polgármesteri tájékoztatóban.

– Reméljük, ezzel segíthetjük gyermekeink fejlődését és tanulását! Minden szülőnek kitartást, és sok egészséget kívánok! – zárul a közlemény.

Főbb híreink a koronavírussal kapcsolatban

Március 24.

Március 23.

Március 22.

Március 21.

Március 20.

Március 19.

Március 18.

Március 17.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában