Markaz

2018.08.14. 07:00

Korszerű fűtés, főzőklub, tankonyha és számos szakkör lesz

Összesen csaknem kilencven­millió forintos pályázati támogatást költhet a Markazi Várvölgye Általános Iskola a fűtésrendszerének korszerűsítésére, különböző sport-, művészeti és egészséges életmódot népszerűsítő programokra, valamint jut eszköz­beszerzésre is.

Hliva Éva

A héten kezdődik az a nagyszabású, csaknem harminc­kilencmillió forintos beruházás, amelyhez az uniós támogatást a helyi oktatási intézmény múlt ősszel pályázat útján nyerte el. Ebből nemcsak az egész épület fűtését modernizálják, lehetőségük lesz még két tanterem felújítására is – tudatta Tóth Csaba a projekt részleteit. Az iskola igazgatója elmondta azt is, hogy az intézményfenntartó közreműködésével beadott három pályázatuk járt sikerrel.

– Infrastrukturális fejlesztésre nyertünk közel harminckilencmillió forintot. Ebből az összegből a két új kondenzációs kazán, a fűtőtestek és a fűtéscsövek újulnak meg, valamint az iskola épületétől különálló tornacsarnokban a fűtőtestek cseréje is megtörténik. Nagy öröm, hogy a tíz tantermünk közül kettő új padlóburkolatot is kap – ecsetelte Tóth Csaba. A másik jelentős támogatást elnyert projektjük a fiatalok egészséges életmódra nevelését célozza meg.

Már pakolnak ki a tantermekből, hamarosan elkezdődik a felújítás Fotó: Czímer Tamás

– Az idei tanévben induló főzőklub és -tanfolyam, a tankonyha tankerttel is nagy változás és vállalkozás lesz intézményünk életében – árulta el az igazgató. – Az egészséges étkezést népszerűsítő programokra húszmillió forintot költhetünk. Az összegből több konyhai eszközt, edényeket, étkészletet is be tudunk szerezni, de vásárolunk belőle egy komplett konyhaszekrényt, székeket, padokat is.

Megtudtuk: a főzőklub a helyi lakosoknak is nyitott lesz. A projekthez kapcsolódóan szeptembertől a gyerekekkel közösen látnak neki a tankert kialakításához, de indítanak főzőversenyeket és az egészséges életmód jegyében fotó- és rajzpályázatot is hirdetnek.

Tóth Csaba aláhúzta, hogy az elmúlt tanévben már a szabadidős tevékenységek fejlesztésére elnyert majdnem harminc­millió forintos pályázatból számos program megvalósult, amelyek közül szeptembertől több is folytatódik.

Az egészség, sport, kultúra is fontos

– Kell, hogy a fiataljainkat az egészséges életmódra ösztönözzük – hangsúlyozta Tóth Csaba. – Ennek nemcsak az étkezés, hanem a rendszeres mozgás is része. Épp ezért a sportprogramokra is nagy hangsúlyt fektettünk. A felsősök síoktatásban részesültek, hat alkalommal labdarúgótornát szerveztünk a környező helységek csapataival, előadásokat hallhattak a közlekedésbiztonságról, drogprevencióról. Csaknem harminc gyermek vett részt elsősegély-tanfolyamon és a hagyományőrző programok is népszerűek voltak. Az ügyes kezek szakkört is többen választották, ahogy az íjászatot is. Tizenöt íjat is vásárolt az iskola. Az igazgató szólt még a drámajátékklubról, a színházlátogatásokról, a zenei foglalkozásokról és a művészeti programokról is. Szavai szerint ezek a lehetőségek hozzájárulnak a gyerekek egészséges testi-lelki egyensúlyának megőrzéséhez, emellett pedig hasznos élményekkel, tudással gyarapodnak és a mindennapjaik is színesebben telnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában