magyar falu program

2019.07.28. 11:30

Korszerűbb orvosi rendelő várhatja majd a pácienseket Tenken

Tíz év után ismét megújulhat az orvosi rendelő Tenken. A tízmillió forintos beruházás a Magyar Falu Program keretén belül valósulhat meg. Ezen túl az önkormányzatnak köszönhetően modern számítógépekkel is gazdagodhattak.

Szabó Katalin

Az orvosi rendelő felújítására nyert támogatást a község önkormányzata nemrégiben. A Magyar Falu Programban tízmillió forintból korszerűsödhet a falu központjában található épület – tájékoztatott a Heol kérdésére Szopkó Tamás polgármester.

A községvezető úgy fogalmazott, az egészségügyi központon – melyben orvosi rendelő, védőnői szolgálat, valamint gyógyszertár is található – körülbelül tíz évvel ezelőtt hajtottak végre utoljára részleges felújítást, akkor az orvosi rendelőt akadálymentesítették.

– Most külsőleg szigetelik majd az ingatlant, lecserélik a nyílászárókat, a rendelő részen belső burkolatcsere lesz, de felújítják a vizesblokkot is – ismertette a polgármester.

Hozzátette, örülnek a rekonstrukciónak, hiszen az orvosi rendelő mindennap a tenkiek szolgálatában áll, a felújítás javítja a saját háziorvos és védőnő munkafeltételeit is.

Megjegyezte, ezenkívül önerőből informatikai fejlesztést is végrehajtottak nemrégiben. Két modern számítógéppel gazdagodott a rendelő, s ezeknek köszönhetően azóta központi rendszeren is elérhetők a betegek leletei.

Szopkó Tamás arról is szólt, a Magyar Falu Programban további támogatásban is részesült Tenk. Több mint két és fél millió forintot nyertek, ami egyéves bértámogatást jelent egy közösségszervező alkalmazásához.

– A faluházban működő könyvtár, valamint a településen zajló programok szervezése lesz a feladata a leendő munkatársnak – magyarázta.

A Magyar Falu Program keretében február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg – írja az MTI. Az első két pályázaton – amelyek révén egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthettek a falvak – csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 milliárd forintnyi támogatást. Ezeket követték az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó kiírások: orvosi szolgálati házak építése, orvosi rendelők fejlesztése, építése, s orvosi rendelők eszközállományának megújítása.

Tízmilliós támogatásból újulhat meg a falu egészségügyi komplexuma Fotó: Beküldött

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kijelentette, az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek a fele juthat támogatáshoz. Az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton, amelyen egytől ötmillió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert.

Arról is szólt, hogy azokban a falvakban, ahol ötezernél kevesebben élnek, 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forint értékben, valamint 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen kétmilliárd forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában