Tarna-mente

2020.03.01. 15:00

Látványos csatajelenetekkel emlékeztek a múltra Kápolnán

A Kápolnai csata 171. évfordulója alkalmából már 15. alkalommal rendezték meg a Tarna-völgyi Katonai Hagyományőrző és Gasztronómiai Találkozót Kompolton, Kápolnán és Kálban.

S. S.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A reggeli katonai díszszemlét szeles hűvös idő fogadta a kompolti sportpálya mellett. Innen a lovas huszárok, s a gyalogos honvédek a kápolnai emlékműhöz vonultak, ahol látványos csatajeleneteknek lehettek tanúi az érdeklődők. A 171 évvel ezelőtt történetet a László Zoltán Antal vezette Magyar Honvédvadász Hagyományőrző Csoport tagjai idézték fel azután, hogy dr. Berecz Kálmán, Kápolna polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

A káli ünnepségen dr. Berecz Mátyás történész tekintett vissza a szabadságharc egyik meghatározó ütközetére. Szerinte az 1849. február 26-27-én lezajlott csata a fiatal magyar honvédség első nagy megméretése volt, a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb ütközete is mind kiterjedésében, mind a létszámarányokat nézve.

 

– Az első napon helytálltunk, a Tarna vonalát az osztrákoknak nem sikerült áttörniük – mondta a történész. – A magyar hadvezetés a hibát ott követte el, hogy nem számolt Schlik tábornok hadtestével, amely a Mátra felől érkezett Sirok térségébe. Az osztrákok a Tarna vonalát megkerülve fel tudták számolni a magyar harcvonalat. Az osztrákok megsemmisítő vereségről beszéltek, pedig csak az történt, hogy taktikai okból a magyarok visszavonultak, ám a sereg harcértéke megmaradt. Olyannyira, hogy másnap Mezőkövesdnél az üldöző osztrák lovasságot megsemmisítő ellencsapással megkergették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!