heves megye

2017.07.29. 11:51

Letarolt kert, megdézsmált termés marad a vadak után

A mezőgazdaságban a vadkár egész évben jelen van. A vadak által okozott pusztítás lehet jelentéktelen, de előfordulhatnak igazán nagy kártételek is, különösen a szántóföldi kultúrákban vagy gyümölcsösökben. Ám a vadak gyakran a hobbikerteket sem kímélik…

 Hliva Éva, Szomszéd Eszter

Ha a vad a konyhakertbe szökik be és megdézsmálja a féltve őrzött termést, bosszúságot okoz Fotó: Jakab Tibor

Sirokban az óvoda udvarát kellett nemrégiben újra körbekeríteni, ugyanis a szarvasok előszeretettel falatoztak a kerti növényzetből, de Egerbaktán is több hobbikertben okoznak bosszúságot a vaddisznók és szarvasok azzal, hogy az éj leple alatt megdézsmálják a veteményest.

– A mezőgazdasági vadkár igen jelentős lehet, de lakott települések környékén, hobbikertekben is találkoznak a tulajdonosok vad által okozott pusztítással – közölte Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke.

– Sokan termelnek zöldséget, gyümölcsöt kiskertekben. Egyrészt, hogy ne kelljen a piacon növényvédő szerrel terhelt zöldségfélét venniük, másrészt, hogy jóízűt tudjanak enni. De ha a vad megeszi ezeket, a kárértéket tekintve ugyan nem jelentős, de annál inkább okoz bosszúságot – fogalmaz a szakember, aki kiemelte: egy jó erős kerítés megoldás lehet kisebb kertek esetében, de a nagyobb ültetvényeknél, gyümölcsösökben ez nem biztos, hogy megoldható. A vadkárnál pedig igen lényeges szempont, hogy kerítéssel védett-e a tulajdon.

Ha a vad a konyhakertbe szökik be és megdézsmálja a féltve őrzött termést, bosszúságot okoz Fotó: Jakab Tibor

– Ha nincs körbekerítve, a vadásztársaság biztosan kármegosztást kér. Ha egyáltalán elismeri a vadak okozta kárt… – magyarázza Székely Zoltán.

Megtudtuk: egész évben jelentős pusztítást tud okozni megyénkben a szarvas és a vaddisznó is. A túrás tipikusan a vaddisznóra jellemző a kora nyári időszakban, leginkább a kukoricánál, de megdézsmálja a termesztett répát, burgonyát, érésben lévő kalászosokat. A szarvasok igen nagy károkat okoznak a csemeték vezérhajtásainak lerágásával, illetve az agancsukról az elhalt szőrös bőrt fákhoz dörzsöléssel koptatják le, amitől sérül a növény. Nagytestűek is, így gyakran törnek, taposnak a szántóföldi kultúrákban. A búza aratását követően pedig átszoknak a napraforgóra, ezután pedig a betakarított kukoricára.

– A megye déli részén kisebb a nagyvad által okozott kár, de a pétervásárai és a gyöngyösi rész mindig veszélyeztetettebb ilyen szempontból. A kukoricásokban a betakarítható mennyiségnek akár a harminc százalékát is megehetik a vadak. És ez nem túlzás. Leginkább azokon a területeken jellemző, ahol erdős és mezőgazdasági területek váltják egymást. Gyümölcsösökben is nagy kártétellel lehet számolni és a fiatal szőlőtelepítésekben is azzal, hogy a hajtáscsúcsot leharapdálják, itt elsősorban az őz meg a nyúl, ami pusztít – sorolta Székely Zoltán.

– A nyúl a dinnyeföldeket is kedveli, itt megrágja a dinnyét és a hajtást elharapja. De a varjú a legpusztítóbb: kicsipkedi a kis dinnyét, a nagyobbakat pedig szó szerint meglékeli, így az egy idő után megrohad – ismerteti a károkozás mikéntjét az szakember, aki szerint a vadkár elhárításának leghatásosabb módszere a tervszerű vadgazdálkodás lenne.

A kármegelőzés a legfontosabb

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének titkára, Kovács István János elmondta: a hobbikertekben a legfontosabb a kármegelőzés lenne. Ugyanis hiába van valami körbekerítve, a szarvas például könnyedén átugorja a 1,80 méter magas kerítéseket, de ha ugyanott kémiai vadriasztó szereket is használunk, akkor nem szívesen jönnek be. A vadászkamara a kertek tulajdonosainak úgy tud segíteni, hogy felkutatják, az érintett ingatlan mely vadásztársasághoz tartozik. A tulajdonos csak velük közösen tud cselekedni ezek után. Adott esetben akár kilövési engedélyt is kaphatnak, amiről értesíteni kell a rendőr­hatóságot.

A megyei kormányhivatal Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztálya közölte: a vadászati törvény értelmében a vadkár megtérítésére az köteles, aki a kárt okozó vadfajjal vadgazdálkodási tevékenységet folytat és annak vadászatára jogosult, valamint akinek vadászterületén a károkozás bekövetkezett. Lakott területen a kárt okozó vad elejtése csak a rendőrhatóság külön engedélyével végezhető. Megtudtuk: megyénkben a 2015/2016. vadászati évben a kifizetett mezőgazdasági vadkár 18,7 millió, a kifizetett erdei vadkár 4,3 millió forint volt.

Hliva Éva, Szomszéd Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában