időutazás

2019.04.08. 20:00

Marika néni 45 éve alapította meg a sarudi idősek otthonát

Seres Györgyné Marika alapította meg 45 éve a sarudi idősek otthonát, majd a nyugdíjasklubot. Csaknem 62 évet élt a községben és a mai napig visszavágyik oda. Az idős hölgy élete legfontosabb mozzanatait osztotta meg velünk.

Szabó Katalin

A mindig mosolygós Marika, aki egri otthonában fogadott, a mai napig aktívan tevékenykedik

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A 87 éves Seres Györgyné Marika Boldogkőváralján született, ahol tizenkét évig élt a szüleivel együtt. Édesanyját és édesapját hamar elvesztette, aminek következtében négy testvérével árván maradtak. Ezután lánytestvéreivel a község zárdájában nevelkedtek, majd egy budapesti kolostorba kerültek. Már tinédzserkorában önellátóvá vált és egy fővárosi gyárban dolgozott. Majd húszéves korában rátalált a szerelem, amikor megismerkedett későbbi férjével, aki Sarudról származott.

– A harmadik találkozás után kért, legyek a felesége. Végül 57 évet éltünk együtt, három gyermekünk, hét unokánk, nyolc dédunokánk van – mondta büszkén Marika.

A mindig mosolygós Marika, aki egri otthonában fogadott, a mai napig aktívan tevékenykedik
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A hölgy férjével együtt dolgozta végig az életét a községben, a termelőszövetkezet által fenntartott boltot, zöldségest üzemeltettek. A férje emellett a sarudi tűzoltózenekar vezetője volt. Ezután Marika az öregek otthonában kezdett el dolgozni 1974-ben, az akkori posta épületében hozták létre az idősek napközi otthonát.

– Pásztor Endre, az akkori polgármester kért meg, hogy legyek a vezető és érdeklődjek a házaknál, igényt tartanának-e az idősek otthonára. Végül négy évig voltam az otthon vezetője – emlékezett vissza.

Ezt követően Tiszanánán, Füzesabonyban és Egerben is dolgozott. A megyeszékhelyen egy munkásszállón kapott állást, de továbbra is Sarud volt az otthona, tíz évig ingázott. Majd 1987-ben nyugdíjba ment Marika, 72 éves korában pedig úgy alakult az élete, hogy az akkor másfél éves unokáját hat évig nevelte.

– Ez idő alatt rengeteget segítettek nekem az óvónők és Sebestyén Béláné Marika védőnő, mindezért örökké hálás leszek nekik – hangsúlyozta.

Seres Györgyné Marika (felső sor, szemből a jobb oldali fehér köpenyes hölgy), a sarudi idősek otthonának alapítója és egykori vezetője

Ezután egy nehezebb időszak következett az életében, elveszítette a férjét, s több műtéten esett át. Mint mondta, mindezt átvészelte és 2011-ben, 79 éves korában megalapította a mai napig működő sarudi nyugdíjasklubot. A tagok rengeteget jártak kirándulni, táncolni, a táncoslábú és mindig jó kedélyű Marika rendre az elsők között lépett a parkettre.

A szépkorú hölgy azóta elkerült Sarudról, öt éve lakik Egerben.

– Ennek ellenére mai napig rajongok a faluért, hiszen 62 évemet töltöttem el ott. Az az otthonom. Rendszeresen visszajárok az egyik legkedvesebb barátnőmhöz, Sebestyénné Margitkához, akihez bármikor mehetek, s rá bármikor számíthatok – mesélte. Hozzátette, ha Sarudra utazik, mindig visz valami apróságot a falubelieknek, akik nagy szeretettel fogadják.

Marika állítja, ha bárkit megkérdeznének Sarudon, ismerik-e Marika nénit, akinek trombitált a férje, akkor mindenki tudná, kiről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában