Helyi közélet

2018.09.20. 20:43

Megemlékezés: ahol a halál életeket aratott

A vasútállomás bombázására emlékeztek, ahol a az 5. Számú Általános Iskola diákjai drámai előadással emlékeztek az eseményekre.

T. O.

– Akik a világ menetének forgatókönyvét írták, nem hallották a bombák sivítását, a robbanásokat és a haldoklók jajkiáltását. Nem álltak ott, ahol parancsaik nyomán a halál életeket aratott; válogatás nélkül a hazáját védő katona, civil városlakó, asszony vagy gyerek volt az áldozat – fogalmazott Horváth Richárd polgármester a vasútállomás és környéke bombázásának a 74. évfordulóján megtartott megemlékezésen.

Az iskolások fájdalmasan szép műsora Fotó: Albert Péter

Köztudott: 1944 szeptember 20-án déli 12 óra 50 perckor amerikai Liberátor harci gépek tűntek fel a légtérben, csapást mérve a pályaudvarra. A nagy mennyiségű robbanószerkezet legalább félezer – egyes források szerint csaknem 800 – ember életét oltotta ki, s megsemmisült számos lakóépület és több óvóhely is. Erre emlékeztet évről évre a pontban a támadás időpontjában megszólaló sziréna.

A koszorúzás előtt az 5. Számú Általános Iskola növendékei drámai erejű irodalmi összeállítással emlékeztek a tragikus eseményre. A színvonalas előadásra Hordós Szabó Éva tanárnő készítette fel a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában