egészségügy

2019.06.25. 09:49

Megérkezik a K-vitamin a Heves megyei patikákba is

Az elmúlt időszakban többeknek is gondot okozott, hogy nem lehetett kapni a csecsemők számára fontos K-vitamint a gyógyszertárakban.

Sz. K.

Felsőtárkányi olvasónk pár hetes kisbabájuk számára kereste volna a készítményt.

– Hiába van valakinek receptje a vényköteles vitaminról, úgy tudni, az októberig nem kapható a gyógyszertárakban. Az interneten csak K-vitamint tartalmazó gyógyszert, vagy ahhoz hasonló port találtam. A közösségi oldalon is szóvá tettem ezt, bejegyzésem után sokan felajánlották, hogy a megmaradt adagjukat odaadják nekünk, hiszen a piciknek szükségük van rá – mondta a férfi.

A forgalmazó a K-vitamin-hiány okaként gyártási gondot jelölt meg, amelyet ez év május elseje és október 31. közötti időszakra jelentett be – tájékoztatta a Heolt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya. A hiány elhárítása és a lakosság zavartalan ellátása érdekében az OGYÉI a hiány megszűnéséig engedélyezi a nagykereskedőknek nagyobb mennyiségű gyógyszer behozatalát külföldről. Az OGYÉI közölte, több hónapra elegendő, összesen 58 ezer 200 doboz K-vitamin importját engedélyezték. Az újabb adag Konakion készítmény a hét első felében érkezik, így a biztonságos gyógyszerellátás a patikákban megoldódik.

Hétfőn reggel több egri patikában még hiánycikk volt a vitamin. Később viszont találtunk olyan gyógyszertárat, ahová megérkezett a délelőtti szállítással, s így most már elérhető a Konakion. A szakemberek szerint szakaszosan érkezik az elérhető vitaminkészítmény, de nem a korábbi, megszokott áron. Lehetséges, hogy olykor kicsit várni kell rá, ezért soha ne az utolsó időpontban akarjanak hozzájutni, tanácsolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában