Megerősített szerelvényekkel készül a diákok utazására a MÁV pénteken

Veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány, a koronavírus terjedésének megelőzésére. Ennek eleget téve egyebek mellett az Egri Törvényszék, az Egri Tankerületi Központ, valamint a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is lépéseket tett.

Heol

Budapest, 2015. június 22. Vonat a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2015. június 22-én. A Nyugati pályaudvar július 5-én éjfélig zárva lesz karbantartási és felújítási munkák miatt. A MÁV a vonatokat Rákospalota-Újpest, Rákosrendezõ, Zugló, Kelenföld, illetve Kõbánya-Kispest vasútállomásra irányítja át. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

19:20

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁVkezelési költség nélkül visszatéríti a nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról. A nemzetközi menetjegyek jelenleg az előírásoknak megfelelően, korlátozás nélkül megválthatók, azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. Azonban a járványügyi helyzet és az életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt a MÁV az általa kiállított, április 11-ig érvényes nemzetközi menetjegyek és helybiztosítások árát kezelési költség nélkül visszatéríti, amennyiben az utas lemond az utazásról – írja a MÁV közleményében.

18:30

Az egyetemek és főiskolák látogatási tilalma és a kollégiumok lezárása miatt a MÁV-START – számítva a megnövekedett utasszámra – pénteken plusz kocsikkal közlekedteti egyes járatait. Javasolák, hogy a sorban állás elkerülése érdekében a MÁV app segítségével váltsák meg jegyeiket, bérleteiket.

16:30

Az egri polgárok védelmében a város önkormányzata az alábbi változásokat vezeti be március 13-tól.

- Az önkormányzati adóhatóság ügyfélfogadásán a járványveszély ideje alatt egyszerre 5 fő tartózkodhat, a várakozás a Hivatal előtt, a Dobó István téren történik, a belépés kizárólag sorszám alapján lehetséges.

Kérik a lakosságot, hogy a koronavírus járvány megelőzése érdekében, elsősorban az infokommunikációs (internet, telefon) eszközöket szíveskedjék igénybe venni és lehetőség szerint kerülje a személyes megjelentést az ügyfélszolgálaton!

Ha Önnek halaszthatatlanul adóügyet kell intéznie, tegye azt otthonról személyes jelenlét elkerülésével!

- Kérik, ha információt, felvilágosítás vagy valamilyen önkormányzati adóval összefüggő nyomtatványt szeretne, elsősorban használja az Elektronikus Önkormányzati Portált https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap, illetve a https://www.eger.hu/hu/adougyek weboldalt.

- Ha információt szeretne, hívhatja a központi telefonszámot +36 (36) 523-700, ahol készséggel állnak rendelkezésére!

- Lehetőség van elektronikus levélben is érdeklődni, az itt feltett kérdésekre néhány napon belül választ kap az érintett. E-mail cím: [email protected]

- Ha valamilyen nyomtatvány, csekket szeretne papír alapon megkapni, úgy javasolják, hogy ezt is személyes jelenlét nélkül kérjék, említett honlapokról letöltve, telefonon vagy emailen! Szükség esetén a kérést postai úton teljesítik Önnek.

- Az Anyakönyvi ügyintézésen egyszerre 3 fő tartózkodhat, a várakozás a Hivatal előtt, a Dobó István téren történik, a belépés kizárólag sorszám alapján lehetséges.

- Szociális ellátások tekintetében a Kossuth utca 28 szám alatti épületben is 3 főben korlátozzuk az ügyfélfogadó helységben tartózkodó ügyfelek számát.

16:15

Gyöngyös város vezetése minden szükséges intézkedést megtesz a koronavírus járvány megelőzése és visszaszorítása érdekében. Kévés Tamás alpolgármester elmondta: természetesen az önkormányzat is nyomon követi az Országos Operatív Törzs ajánlásait és az ezek alapján hozott kormányzati döntéseket. Ennek értemében Gyöngyösön is elmaradnak azok a rendezvények, amelyek beltéren meghaladták volna a 100 főt, kültéren pedig az 500 főt. Így elmarad a Vachott Sándor Városi Könyvtár valamennyi olyan rendezvénye, amely ezt a limitet túllépi, illetve nem kerül megrendezésre a 2020. március 20-21-re tervezett 24 órás Aludj máskor vetélkedő, a március 21-re tervezett Nyugdíjas Ki-Mit-Tud?, a március 24-re tervezett Őrületek tornya színházi előadás, a március 27-re tervezett Ganxsta Zolee és a Kartel koncert és egyéb terembéres rendezvények lemondásra kerültek március végéig.

A 24 órás vetélkedő, az Őrületek tornya és a Ganxsta Zolee koncert egy későbbi időpontban kerülnek megrendezésre. A jövőhét keddre tervezett HE-DO-B Braun Gyöngyös-Telekom Veszprém mérkőzés a jelenlegi tervek szerint zártkapuk mögött kerül megrendezésre.

A Cinema Bridge mozi esetében is tartja az üzemeltető a 100 fős limitet. A rendelkezés értelmében ennyi ember vehet részt egy-egy vetítésen. A Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand esetében már bevezetésre került néhány korlátozás. A KLIK által szervezett

úszásoktatás bizonytalan ideig szünetel, akárcsak az önkormányzat által finanszírozott óvodások vízhez szoktatása. Ugyanakkor az uszoda további korlátozás elrendeléséig üzemel, annyi szigorítással, hogy az egyszerre bent tartózkodók száma nem haladhatja meg a kormányhatározatban foglalt 100 főt. Kévés Tamás hozzátette: arra kér minden idős gyöngyösi lakost, miután ők a leginkább veszélyeztetettek a betegség szempontjából lehetőség szerint maradjanak otthon, ne menjenek közösségbe, óvva ezzel az egészségüket.

Kárpáti István elmondta: hetek óta folynak egyeztetések a témában, ma pedig az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagjaival is konzultáltak a kialakult helyzetről. Hozzátette: következő időszakban igyekeznek további szakértőket bevonni, miután a következő hetekben lesznek olyan helyzetek, amelyek döntést igényelnek. Ugyanakkor alkalmazkodunk a kormányhatározatokhoz, de minden

cégnek és magánszemélynek ezt kell tennie.

13:15

Az Eszterházy Károly Egyetem közösségi oldalán adott hírt arról csütörtökön, hogy az egyetemen látogatási tilalom van érvényben.

Mint ismert, a kormány a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet hirdetett, és megtiltotta a száz főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvények megtartását. Az intézkedések a Cinema Bridge mozi működését is érintik, a tulajdonos a gyöngyösi önkormányzattal egyeztetve az üzemeltető Gyöngyösi TV Nonprofit Kft. úgy döntött, a vonatkozó jogszabályok előírásait betartva, a veszélyhelyzet hatálya alatt a gyöngyösi mozi csökkentett üzemmódban működik.

Befogadóképességüket csökkentik, minden második széksort lezárnak, a termeket naponta fertőtlenítik és előadások között is fokozott takarítást végeznek. A termek kapacitása az intézkedések után 74, illetve 54 főre csökken.

12:15

Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető arról tájékoztatta a Heolt, az Egererdő Zrt. március 19-re tervezett Mátravasút felújítás projektzáró ünnepsége elmarad, az egy későbbi időpontban rendezik majd meg.

12:00

Az önkormányzati beruházások megvalósítását felülvizsgálják, az ezekre szánt források egy részét a védekezésre csoportosítják át Hatvanban, ha szükséges – jelentette be sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Horváth Richárd

kiemelte, hogy minden városi program elmarad márciusban és áprilisban. Kizárólag a Munkácsy-kiállítás nyílik meg szigorú biztonsági intézkedések mellett.

„A jelen és reményeim szerint csak a közeli jövő legnagyobb kihívása az, hogy hogyan tudunk megbirkózni a koronavírus járvánnyal. Ebben nem csak világszinten, de lokális szinten is, többek között nekünk itt Hatvanban óriási felelősségünk van” – hangsúlyozta Hatvan polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Horváth Richárd úgy fogalmazott: pánikra nincs okunk ugyanakkor most a határozott, szigorú és átgondolt döntéseknek és intézkedéseknek van itt az ideje. Hozzátette: eddig több olyan lépést is tett a városvezetés, amely azt szolgálta, hogy Hatvanban a minimálisra csökkentsék a járvány megjelenésének kockázatát.

Az hatvani önkormányzat a Heol-hoz eljuttatott közleményében kiemelte: a múlt héten összehívták a település egészségügyi szakembereit és információkat kértek a vírusról valamint felmérték azt, hogy Hatvanban milyen lehetőségek vannak a védekezésre. Az önkormányzat az oktatási és nevelési intézmények vezetőinek tájékoztatót tart a vírusról tudható legfontosabb információkról, és kézfertőtlenítőket adnak a hatvani iskoláknak és óvodáknak.

Megérkeztek a héten a Munkácsy-kiállítás képei a Hatvani Lajos Múzeumba
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Csak a Munkácsy-kiállítás nyílik meg, szigorú biztonsági intézkedések mellett

Az operatív törzs felhívásának megfelelően a március 15-i megemlékezés elmarad Hatvanban. A márciusi és áprilisi rendezvényeket szintén nem tartják meg a városban. Nem lesznek programok a kulturális intézményekben sem, így elmarad többek között a Hatvani Csata, a Futófesztivál és az Egészségnap is. Kizárólag a Munkácsy-kiállítás nyílik meg szigorú biztonsági intézkedések mellett. Így egyszerre csak tizenöten lehetnek a kiállítótérben és maximum húsz dolgozó tartózkodik majd az épületben, a recepción is legfeljebb tizenöten várakozhatnak tárlatvezetésre. Ez a szám jóval az operatív törzs által előírt alatt marad és a bent lévők jórésze nem is egy helyiségben lesz. A belépéskor pedig kötelezővé teszik a kézfertőtlenítő használatát.

A polgármester összehívta a polgárvédelmi feladatok ellátásáért felelős testületet. A hatvani veszélyelhárítási terv alkalmazhatóságát vizsgálják meg jelen helyzetre.

– Tekintettel arra, hogy nem tudjuk a vírus kifutása mennyi ideig tart és milyen erőforrásokat igényel tőlünk itt Hatvanban, felülvizsgáljuk az összes önkormányzati beruházást, hogy minden lehetséges forrás a rendelkezésünkre álljon a vírushelyzet kezelésére – jelentette be Horváth Richárd. Azon beruházásoknál, amelyeknél ez a műszaki szempontok szerint lehetséges a kivitelezési munkákat eltolják az év második felére.

– Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a koronavírus világjárvány terjedése eléri-e, és ha igen, mikor éri el városunkat. Bízunk benne, hogy a magyarországi intézkedések a várt hatással járnak, ugyanakkor fel vagyunk készülve arra is, hogy a lehető legmagasabb szakmaisággal használjuk fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. Számíthatunk a hatvani intézmények együttműködésére és én személy szerint számítok minden hatvani polgár elővigyázatos életvitelére.

11:00

Az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola közösség oldalán arról számol be, hogy március 12-től az összes előre meghirdetett programjukat – koncert, kurzus, tanszaki hangverseny – elhalasztják.

Csakúgy mint az egri Gárdonyi Géza Színház, akik arról tájékoztatnak a Facebook-on: „A Kormány által elrendelt veszélyhelyzetet figyelembe véve, szem előtt tartva a lakosság érdekeit és a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal értesítjük kedves közönségünket, hogy egyelőre mind a nagyszínpadi, mind a stúdióba meghirdetett előadásaink elmaradnak.”

Mint írják: az intézkedés a veszélyhelyzet visszavonásig marad érvényben. Amennyiben lehetőség nyílik rá, elmaradó előadásaikat az évad végéig pótolják. A jegyekkel és bérletekkel kapcsolatos egyéb ügyintézésről a további kormányrendeletek függvényében születik majd döntés.

10:00

Az Egri Törvényszék arról számol be, az ügyfélsegítő napok megtartása minden járásbíróságon (Eger, Füzesabony, Heves, Gyöngyös, Hatvan) idén április 30-ig kizárólag az előzetesen regisztrált ügyfelek részére elérhető. Ennek oka, hogy a tumultus elkerülése és a megfelelő légtér biztosítása az ügyfelek részére csak így lehetséges.

A tárgyalásokra megidézett személyek – amennyiben ők vagy velük közös háztartásban élő hozzátartozójuk – külföldről térnek vissza, illetve lázas betegek, köhögnek vagy a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit észlelik, haladéktalanul jelentsék ezt be a bíróságnak postai, elektronikus vagy telefonos úton. Felhívják a figyelmet: az ügyfelek törekedjenek arra, hogy ügyeiket elsősorban elektronikusan, postai, illetve telefonos úton intézzék.

Az Egri Törvényszék és az illetékességi területén működő Járásbíróságok minden szükséges intézkedést megtesznek az esetleges fertőzések megakadályozása érdekében. A bíróságok épületeibe történő beléptetés megtagadható, amennyiben ez indokolt, akár az adott személy egészségi állapota, akár az ügyfelek nagy száma miatt. Kiemelték: a járványügyi szabályok megszegése elzárással büntetendő bűncselekmény.

8:25

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere sajtótájékoztatón ismertette az egriek védelmében meghozott intézkedésekről szóló tervet – tájékoztatta a Heolt csütörtökön Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, aki kiemelte: jelenleg az elsődleges cél a megelőzés, illetve a kockázatok csökkentése egyes intézmények bezárásával, szolgáltatásainak csökkentésével.

A könyvtár alapszolgáltatásai a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban a következő intézkedésig változatlanul működnek: a helyben használat, a kölcsönzés, könyvtárközi szolgáltatás, könyvtárbusz, KSZR kiszállítások. Tőzsér Istvánné kiemelte, a munka az intézményben folyamatos, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Szabadidőközpont zárva tartása alatt a gyermekkönyvtár szolgáltatásai azonban nem elérhetőek.

– A csoportos rendezvények magasabb kockázatot jelentenek, ezért további intézkedésig felfüggesztünk minden könyvtári programot az intézményben – nyilatkozta az igazgató. – A lejárt kölcsönzési határidejű könyvekre április 30-ig késedelmi díjat nem számolunk. A Gyermekkönyvtár visszahozott könyveit a Központi Könyvtárban vesszük vissza.

8:00

Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója a Heol érdeklődésére úgy nyilatkozott, az Egri Tankerületi Központ fenntartásában lévő köznevelési intézményeknek kiküldtek egy, a kialakult koronavírus helyzettel összefüggő, megelőző intézkedésekkel kapcsolatos feladatokról szóló tájékoztató levet.

Ebben kérik, hogy minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást – beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az ERASMUS és ERASMUS+ programot, a külföldi nyelvtanfolyamot, valamint a testvériskolai látogatásokat is –, mondjanak le a tanulók, a pedagógusok és családjaik biztonsága érdekében. A jelzés különösen érvényes a hétvégi március 15-i Nemzeti Ünneppel kapcsolatos megemlékezésekre. Ballagó Zoltán javaslja, hogy ilyen megemlékezésekre legfeljebb osztálytermi szinten, vagy rádióműsor formájában kerüljön sor. A Lázár Ervin Programban szervezett valamennyi eseményt határozatlan ideig felfüggesztik.

„Szeretném ismételten felhívni a figyelmét arra a korábbi kérésünkre, hogy a köznevelési intézményekben kiemelten fordítson figyelmet a szükséges fertőtlenítés és takarítás rendszeres elvégeztetésére. Ezen felül ügyeljen arra is, hogy kézmosószer és kézfertőtlenítő szer minden mosdóban folyamatosan biztosított legyen, illetve lehetőség szerint a közösségi terekben is legyen kézfertőtlenítő szer. Amennyiben nehézségbe ütközik a kézfertőtlenítők beszerzése, kérem, haladéktalanul jelezze a problémát a fenntartója részére. A kézfertőtlenítő szerek elhelyezésekor kiemelten figyelni kell arra, hogy ne csak a pedagógusok, hanem a diákok mindegyike is hozzáférhessen ezekhez. Amennyiben felmerülne a gyanúja, hogy a diákok nem megfelelően használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, akkor javasoljuk, hogy az iskola bejáratánál, a portánál, olyan közösségi területen kerüljön kihelyezésre a fertőtlenítő, ahol a fertőtlenítő használatának folyamatos, felnőtt általi felügyelete biztosítható.” – áll az iskolákban küldött levélben.

Az Egri Tankerületi Központ igazgatója arra is felhívja a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy akik bármilyen módon kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel itthon vagy külföldi tartózkodásuk során, ne menjenek be az iskolába, maradjanak otthon és haladéktalanul hívják fel telefonon a háziorvosukat, és kövessék az ő utasításait, ezen kívül más teendőjük nincsen.

Előzmények – Szerda

A kollégiumokat is el kell hagyniuk a hallgatóknak

A kormány döntése értelmében bezárják az egyetemeket, csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől. Valkóné Révai Renáta, az Eszterházy Károly Egyetem sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat, mától távoktatásban folyik a munka az intézményben. Hozzátette, a március 14-ére tervezett X. Egri Csillag Fellövés elmarad. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona ­rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes március 12-re és 14-re tanítási szünetet rendelt el. Március 16-tól 21-ig tavaszi szünet lesz, március 23-tól további intézkedésig az egyetemen a munka távoktatás formájában zajlik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a koronavírus miatt beállt helyzetre való tekintettel bezár a közönség előtt egyebek mellett az Egri Kulturális és Művészeti Központ, az Agria Mozi, a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház. Az egri strand és a Bitskey Aladár Uszoda szintén zárva tart, kivéve, ha az érintett nagy csapatok zárt kapus meccseket tartanak, közönség viszont így sem mehet be. Ez a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokra is vonatkozik.

Elmarad a Tavaszi Fesztivál minden rendezvénye, az Egri Csillag fellövés, a Hungarikum Piknik, és az Eger Rallye is. A szociális szolgáltató központ több idősek nappali foglalkoztatót tart fenn, nem szeretnék, ha ezek a következő időszakban működnének. Az Idősek Berva-völgyi Otthonában látogatási tilalmat rendeltek el, a hét végére tervezett március 15-i rendezvényeket pedig nem tartják meg.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavir[email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában