BNPI

2020.04.04. 17:17

Megszámlálták az uhukat a Mátrában

Kiderült: a Mátrában is fészkel a ritka bagolyfaj.

G. Zs.

Fotó: BNPI

Az uhu egy igen érzékeny bagolyfaj, mely a 1970-es években szinte el is tűnt Magyarországról, mára azonban az állomány 70-80 pár között mozog, ebből pár madár a Mátrában fészkel.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Helyi Csoportjával közösen mérték fel a Bükki Nemzeti Park szakemberei a Mátrában fészkelő állományt.

– Nyolc olyan helyet kerestünk fel, ahol a korábbi években már volt fészkelés, továbbá négy olyan helyet is megnéztünk, mely a faj potenciális fészkelőhelye lehet. A korábbi eredményektől kissé elmaradva idén négy pár kezdett költésbe ezen a tájegységen – olvasható a nemzeti park honlapján.

Fotó: BNPI

– Következő lépésként fiókás korban is meglátogatjuk a fészkelőhelyeket, hogy megállapíthassuk a költési sikert, és lehetőség szerint a fiókák számát. Bízunk benne, hogy aktív felméréseink és védelmi intézkedéseink továbbra is az uhu állományának stabilitását fogják eredményezni – tette hozzá Molnár Márton természetvédelmi őr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában