hulladék

2019.11.24. 07:00

Megtisztították a hulladékmezőtől a Tiszát a kiskörei duzzasztónál

Befejeződött a kiskörei duzzasztóműnél a vízfelület-tisztítása. Ám nincs megállás, hiszen a parton tovább folytatják a munkát.

Szabó Katalin

A nyár eleji árhullámok után rekordmennyiségű, uszadékfából és háztartási szemétből – főleg műanyagokból – álló szennyezés érkezett a kiskörei duzzasztóműhöz. Az uszadékmező felülete júliusban elérte a 17 ezer négyzetmétert, és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a három métert is meghaladta. Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke a Heolnak elmondta, a május végi, június eleji esőzések – amelyek a Tisza-tó felső vízgyűjtő területét érintették – váltottak ki olyan árhullámot, ami elindult, és a korábbi időszakban a vízgyűjtő terület különböző pontjain illegálisan lerakott kommunális hulladékot, illetve uszadékfákat is magával sodorta. Ez érkezett meg a kiskörei vízlépcsőhöz.

– Szerencse a szerencsétlenségben, hogy pont olyan vízhozam- és vízállástartományban érkezett meg, amelynél nem kellett megszüntetni a duzzasztást – magyarázta. – A táblákat részlegesen megnyitották, így a tiszta víz átfolyt a duzzasztómű elzárótáblái alatt, a tábla előtt pedig felgyülemlett ez a nagy mennyiségű uszadék és kommunális hulladék. Ezzel a vízkormányzási manőverrel megóvtuk a Kisköre alatti 403 kilométeres folyószakaszt a szennyezéstől, és a Dunába sem került a hulladékokból.

Fáradságos munkával több hónapon át tartott a hulladékmező eltüntetése a vízlépcsőnél Fotó: beküldött

Hangsúlyozta, egyre növekvő mértékben alakult ki a vízfelületen a hulladékmező, aminek majdnem két hektár lett a teljes felülete. Amikor az árhullám levonult, a duzzasztómű elzárótábláit újra lezárták, s ettől kezdve csak a turbinákon folyt át a víz. Június végén lehetett vízi eszközökkel megközelíteni az uszadékot, akkor kezdték el a munkát és azóta is folyamatosan végezték.

Miután a vegyes állapotú – hulladékkal és fával megtelt – szemetet a négyszáz méterre található kirakodóhelyre vitték, szétterítették, hogy rendesen hozzáférjenek . Ott kiszedték belőle a kommunális hulladékot, de már közben szelektíven válogatták. Volt benne egyebek között fém, műanyag, strandpapucs, kempingszék, hordó, s törött csónak is. A fát is úgy válogatták ki, hogy ami tüzelhető, azt is különszedték, a kisebbeket pedig aprítékológépbe viszik.

– Péntekre fejeződött be a vízfelület-tisztítása, de a parton még bőven akad tennivaló – jelentette ki. – Most először jelentek meg civilek, hiszen június 14. és 18. között volt az első Tisza-tavi PET Kupa. Szerencsére utána sem hagytak magunkra, ezután is eljöttek, volt, amikor százan is. A partra került hulladék szétválasztásában is segítettek, s felderítettek olyan szolgáltatókat, amelyek közreműködnek az újrahasznosításban.

Eddig közel négyszáz köbméter kommunális hulladék gyűlt össze, a tüzelőanyagként hasznosítható faanyagból több mint ötszáz, egyéb szerves anyagból hétezer-kétszáz köbméter került ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában