Átadó

2018.11.30. 20:00

Megújul a Mátravasút: tavasztól járnak a vonatok a Szalajka-ház felé

A mátrai vasutak mára főként turisztikai célokat szolgálnak.

T. B.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Átadták a Mátravasút Gyöngyöst Gyöngyössolymossal összekötő szakaszát pénteken. A felújítás a Szalajka-ház állomásig tart majd, de még nem készült el, ezen kívül vasúti vagonokat és mozdonyokat korszerűsítenek. A Gyöngyössolymoson, a Jánoska megállónál rendezett ünnepségen Bitay Márton, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára kiemelte az erdészeti szállítás fontosságát. Ebben régen a vasút, ma a közút játszik nagyobb szerepet, de a keskeny nyomtávú vasutakat máshogyan is lehet hasznosítani, más attrakciókkal összekapcsolva. A Mátravasutat 700 millió forintból korszerűsítik, két szakaszban.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a Mátrát drágakőnek nevezte, amihez szép és óvó foglalat kell, ennek a része a kisvasút is.

Révész Máriusz, az aktív kikapcsolódásért és kisvasutakért felelős kormánybiztos visszaemlékezett arra, Szilvásváradon egy kisvasúti napon hívták föl a figyelmét a felújítások fontosságára. Hatmilliárd forintos csomagot terjesztettek a kormány elé, amely tízmilliárd forintra növelte a fejlesztési keretösszeget. Ez az első állomása a programnak, de összesen nyolc vonalon lesznek felújítások. A mátrai beruházáshoz egy biciklis szerviz központ is tartozik a Szalajka háznál, s a vasúton kerékpárszállító kocsik is közlekednek majd. Hozzátette, előbb-utóbb lesz kabinos felvonó is a Kékesre, s Szurdokpüspöki mellett egy kerékpáros pályát terveznek. A kisvasúti felújítások második ütemét tavasszal terjesztik a kormány elé, s szeretnének fejleszteni egyéb közjóléti attrakciókat is.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója az átadón kitért arra, a mátrai vasutak mára főként turisztikai célokat szolgálnak. Az Egererdő három vasútja, Mátra, Felsőtárkány és Szilvásvárad tavaly közel 358 ezer utast szállított, idén pedig már meghaladták ezt a számot. A Mátravasúton várhatóan idén hetvenezren utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában