eger

2017.11.20. 19:54

Megújulás előtt: teljesen új köntösbe öltözik Eger belvárosa

Teljesen új pompában tündökölhet egy év múlva az egri Eszterházy tér, valamint számos belvárosi zöldfelület.

Süli Kinga

Egy esztendő múlva már díszmedence és Eszterházy-szobor is lesz a téren, új arcát mutatja majd a terület Fotó: Berán Dániel

A beruházás több mint 1,8 milliárd forintból valósul meg, több helyszínen parkosítást, térrendezést végeznek, a későbbiekben pedig jeles épületek is megújulnak majd.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív program keretein belül valósul meg, hatszázötvenmillió forintból közterületi munkákat végeznek, megújul az Eszterházy tér, az Erzsébet udvar, a Hatvani Kapu tér, a Kracker udvar, azaz a Bajcsy-tömb­belső, valamint a Kossuth Lajos­ utca egyes zöldfelületei, közel 1,2 milliárd forintból pedig három épület, a Lenkey-ház, a volt helyőrségi klub, valamint a Bródy Sándor Könyvtár épülete szépül meg.

Habis László, a megyeszékhely polgármestere elárulta, a közterületi munkák közül kiemelkedik az Eszterházy tér felújítása, amely már különösen időszerű volt.

– Ha azt mondjuk, a Dobó tér a város szíve, akkor az Eszter­házy tér a város lelke, ennek tekintetében pedig fontos, hogy méltóképpen rendezzük ezt a területet. A tér egyszerre találkozási pont, turisztikai ­attrakció és egyfajta gyalogos tengely, eszerint terveztük a felújítást is. Megújulnak a zöldfelületek, valamint a térburkolat, és új látványelemeket is kialakítunk. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy egy Eszterházy Károly-szobor is helyet kap majd az Érseki palota bejáratával szemben, ez viszont nem pályázati forrásból, hanem közadakozásból alakítják ki. A főegyházmegye, az önkormányzat, valamint az egyetem is beszáll a költségekbe, de szeretnénk létrehozni egy erre a célra elkülönített bankszámlát, ahová bárki utalhat majd pénzt a szoborra – fejtette ki a városvezető.

Egy esztendő múlva már díszmedence és Eszterházy-szobor is lesz a téren, új arcát mutatja majd a terület Fotó: Berán Dániel

Hozzátette, egy másik különleges elemmel is gazdagodik a tér, a Líceum és a bazilika közötti tengelyen helyet kap majd egy vizes ­attrakció, egy talajsíkba süllyesztett díszmedence, amely mindössze két centiméter mély lesz, vagyis nem fogja akadályozni az átjárást a területen.

– A medence egyrészt díszítőelemként funkcionál majd, nyáron hűsíti a területet, ezen felül pedig a tér mikroklímáját is nagyban befolyásolni fogja, ez azért is fontos, mert új növényeket szeretnénk a meglévők mellé telepíteni. A látássérültekre és a mozgáskorlátozottakra is gondoltunk, teljesen akadálymentesített lesz a tér – részletezte Habis László.

A városvezető elárulta, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, ha az sikeres lesz, akkor akár már idén vállalkozási szerződést köthetnek a kivitelezővel, jövő tavasszal pedig elkezdődhetnek a közterületeken a kivitelezési munkálatok, amelyek körülbelül jövő őszig tartanak majd. Aláhúzta, a három épület felújítása már hosszadalmasabb folyamat lesz, elsőként a Lenkey-­ház, valamint a volt helyőrségi klub újul meg, csak ezt követően kezdődhet a könyvtár felújítása, mivel az ideiglenesen a már felújított helyőrségi klub épületébe fog költözni.

Süli Kinga

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában