Gyöngyös

2019.03.28. 07:00

Milliós kárt okoztak a tolvajok a felújítás alatt álló Mátra Művelődési Központban

Néhány hete bontották meg a tolvajok a most felújítás alatt álló Mátra Művelődési Központ vörösrézlemez bádog tetejét több millió forintos kárt okozva ezzel. Ám a városban több építési területen is megfordultak az elmúlt hónapokban ismeretlenek és vittek, amit tudtak.

Hliva Éva

Dudás Ferenc azt mutatja, hogyan jutottak fel az elkövetők a tetőre

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Egy hónapja adták át a munkaterületet és kezdték el a Mátra Művelődési Központ felújítását a szakemberek. Első körben a pinceszinten az elavult légtechnikai berendezés bontásával kezdtek, majd a jó idő beköszöntével a külső munkák is elindultak – ismerteti az építkezés felelős műszaki vezetője. Dudás Ferenc kifejti azt is, voltak nehezítő körülmények.

– Négy alkalommal másztak fel a tetőre és bontották meg a vörösrézlemez-borítását, de tettenérés egyszer sem volt. Egyik reggel arra lettünk figyelmesek, hogy az épület szegélye leomlott, aztán láttuk, hogy a szegélylemezek is eltűntek. Először azt hittük, az állványon keresztül jutottak fel, de kiderült, a villámhárítót használták a tettesek. Egyből rendőrségi bejelentést tettünk és megerősített biztonsági szolgálatot kértünk. A kár jelentős – hangsúlyozza a műszaki vezető.

Dudás Ferenc azt mutatja, hogyan jutottak fel az elkövetők a tetőre Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Elmondja azt is, hogy ennek a helyreállítása és a pótlása pluszköltségeket jelent.

– A palát összetörték, a falat ledöntötték, a bádoglemezeket pótolni kell és a kárenyhítés miatt akkor a tetőt be kellett fóliázni, hogy ne ázzon be az épület.

Egy, szintén frekventált helyen épülő társasház tulajdonosa, ha nem is milliós, de több százezer forintos veszteséget szenvedett az illetéktelen behatolók miatt.

– Negyven bála szigetelőanyagot vittek el, négy kis méretű ablakot tokostul a helyükről vágtak ki. Csak a szigetelőanyag ára kétszázezer forint volt – ecseteli a nevét elhallgatni kérő helyi vállalkozó. Hozzáteszi, ő a biztonsági szolgálatot nem tudja megfizetni, de a második alkalom után már vaspánttal megerősítve ideiglenesen lezárja éjszakánként az épületet és gyakran maga is kimegy a területre szétnézni. A rendőrségnek azért nem jelentette be az esetet, mert nem bízik abban, hogy visszakapja az építőanyagokat.

Pedig mindig érdemes szólni!

Balogh Tibor rendőr ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője azt mondja, minden esetben érdemes és fontos bejelenteni a rendőrségnek a lopást. – Valóban érkezett a rendőrkapitányságunkhoz bejelentés a művelődési háznál történt eset kapcsán és azonnal helyszíneltünk, megkezdtük a nyomozást és a napokban a tetteseket elő is állítottuk, akik ellen jelenleg büntetőeljárás folyik. Egyéb lopásos bűncselekményekről is kaptunk bejelentést az elmúlt időszakban, de nem mondhatnám, hogy csak és kizárólag az építési területeket szemelték volna ki a tolvajok. Ahogy arra korábban is többször is felhívtuk az állampolgárok figyelmét: sok esetben alkalom szüli a tolvajt, így minden lehetséges óvintézkedést be kellene tartaniuk, hogy ne essenek áldozatául a bűnözőknek. Tehát az autókban értéket látható helyen soha ne hagyjanak, a hétvégi házakat látogassák, a postaládát ürítsék és az ajtókat, ablakokat zárják – hívja fel a figyelmet a rendőrkapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában